A nyári szezon kezdetén a kalandparkokba egyre több család látogat el, ezért a fogyasztók biztonságának megóvása és a balesetek megelőzése érdekében kiemelt fontosságú, hogy az üzemeltetők a követelményeknek megfelelően, biztonságosan működtessék a kalandparkokba telepített eszközöket - mondta Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja az Kossuth Rádió Napközben című műsorának vendégeként.

A kormánymegbízott kiemelte, hogy a korábbi években lezajlott ellenőrzések tapasztalatai - az igen magas kifogásolási arány -, valamint a túlnyomóan kisgyermekek alkotta felhasználói kör indokolta, hogy 2017-ben ismét ellenőrzés alá kerüljenek a mutatványos berendezések körébe tartozó eszközök üzemeltetési körülményei.

A kalandparkokban a lombkorona szintjén épített vagy mesterséges oszlopra telepített kötélpályák, kötélcsúszdák, függőhidak, mászófalak fokozott veszélyt jelenthetnek a használó számára, amennyiben azok szerkezeti kialakítása, stabilitása, üzemeltetése, illetve meghibásodás esetén a javítása nem megfelelő.

Tarnai Richárd a hatósági ellenőrzésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy a felügyelő kollégák a témavizsgálat keretében, Pest megyében megtalálható valamennyi kalandparkban, összesen 10 helyszínen folytattak vizsgálatokat és ezek közül 4 helyszínen találtak szabálytalanságot, amely 40 % kifogásolási arányt jelent. Az ellenőrzött 13 berendezésből 6 nem felelt meg a rendelet által előírt üzemeltetési feltételeknek, amely 46 %-os kifogásolást jelent.

2016-ban ez az arány 73%-os volt, ami azt jelenti, hogy egyik évről a másikra is van hatása a lakosság érdekében végzett fogyasztóvédelmi ellenőrzéseknek- mondta a kormánymegbízott, majd hozzátette: „tekintettel arra, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal által megindított eljárások és a tényállások tisztázása még folyamatban van, ezért még csupán tervezett intézkedésekről beszélhetünk, de annyit összefoglalóan el lehet mondani, hogy a hatóság 4 esetben a kalandparkok további üzemeltetését az előírt, a jogszabályban foglalt előírások teljesítésének feltételéhez fogja kötni.

Három esetben a kollégák a rendelet által előírt dokumentumok teljes hiányát tapasztalták, itt fogyasztóvédelmi bírság kiszabása várható. Ezek a hiányosságok termékbiztonsági kérdésnek minősülnek. A fentiek alapján 3 kalandpark további üzemeltetése veszélyeztetheti az azt használók testi épségét, így e kalandparkok további üzemeltetését Hatóságunk ideiglenesen, az ügydöntő határozatok meghozataláig megtiltotta”- zárta szavait Tarnai Richárd.

(Pest Megyei Kormányhivatal)