Kalandparkok mutatványos berendezéseit ellenőrizte a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya. A tavalyi évekhez hasonlóan a hatóság munkatársai az idei évben ismét hatósági ellenőrzés alá vonták a Pest megyében üzemelő kalandparkokat. A vizsgálat elsősorban a kalandparkokban üzemelő kötélpályákat, valamint mászó-falakat ellenőrizte.

Az ellenőrök 10 kalandparkban vizsgálták, hogy a berendezések rendelkeznek-e megfelelőségi tanúsítvánnyal, valamint üzemeltetési naplókkal, továbbá ezeknek vezetése megfelelő-e. A hatóság vizsgálta továbbá, hogy a berendezéseken feltüntetésre kerültek-e a vonatkozó jogszabály által előírt adatok, köztük a berendezés terhelhetősége, vagy az egyszerre azon tartózkodó emberek száma. A helyszíni ellenőrzések során vizsgálati szempont volt az is, hogy a berendezéseket kezelő személyek rendelkeznek-e olyan – feljogosított szervezetek által kiállított – igazolványokkal, melyek igazolják, hogy őket a berendezések biztonságos üzemeltetésére kioktatták.

A fogyasztóvédők, a 10 ellenőrzött üzemeltető közül 3 esetében tapasztalták, hogy a berendezések üzemeltetése nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. A tavalyi évhez képest csökkent ugyan a kifogásolási arány, azonban idén is előfordult olyan eset, hogy hatályos megfelelőségi tanúsítványok nélkül kezdték meg a kalandpark, valamint a mászó-fal üzemeltetését. Az ilyen esetekben a hatóság a kalandpark, valamint a mászó-fal üzemeltetését-ideiglenesen betiltotta.Egy esetben tapasztalta a hatóság azt, hogy a vállalkozás nem tudta igazolni, a hamarosan hatályát vesztő megfelelőségi tanúsítvány megújítását .

A fenti két esetben a fogyasztóvédők utóellenőrzést fognak végezni annak érdekében, hogy a berendezéseke ta vonatkozó jogszabályok szerint üzemeltessék.

A hatóság a nyár folyamán egyéb témavizsgálatok keretében ellenőrzi továbbá az állandó és utazó jelleggel üzemeltetett mutatványos berendezések (pl. légvárak, dodzsemek, gokartok stb.), valamint az aquaparkokban üzemeltetett vízi csúszdák üzemeltetési feltételeit.

Összességében elmondható, hogy a fokozott ellenőrzések hatására csökkent a jogsértések aránya, azonban a fenti esetekből is látszik, hogy az ellenőrzéseket a jövőben is folytatni kell.

 

(Pest Megyei Kormányhivatal)