Az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek 2017/2018, tanévi díjátadó ünnepségét tartották június 12-én a Pest Megyei Kormányhivatal Kossuth termében.

Az ünnepi rendezvényen a díjazottak és felkészítő tanáraik mellett részt vett Radich Orsolya, a Pest Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztályának főosztályvezetője, Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese, Merklné Kálvin Mária, az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának főosztályvezetője, Mészárosné Pék Anita, az Oktatási Hivatal gazdasági, jogi és üzemeltetési elnökhelyettese, valamint Kállay Attiláné az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ megbízott főosztályvezetője.

Radich Orsolya a Pest Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztályának főosztályvezetője házigazdaként köszöntötte a diákokat, a felkészítő tanáraikat és mindazokat, akik munkájukkal segítik a nemzetiségek kultúrájának megőrzését és továbbadását. A főosztályvezető asszony köszönetet mondott a kitartásért, az áldozatért és az élményekért, amelyekkel a jelenlevő diákok mindnyájunkat gazdagítanak.

A díjátadón Brassói Sándor beszédében a hagyomány fogalmát járta körül és Rúzsa Magdit, a Vajdaságból származó népszerű énekesnőt idézte, aki szerint a hagyomány nem rab, hogy őrizni kelljen, vagy beteg, hogy ápolásra szorulna, hanem a hagyományt meg kell élni és ebben segítenek társaiknak a nemzetiségi tanulmányi versenyeken induló diákok.

Az ünnepélyes díjátadón görög, horvát, szlovén, szerb, szlovák, roma és német nemzetiségi nyelv és irodalom, továbbá nemzetiségi népismeret kategóriában mérte össze a tudását a több mint ezer általános iskolás, akik közük végül is a legkiválóbb diákok kaptak díjat ezen a napon.

A Pest Megyei Kormányhivatal dísztermében tartott díjátadó ünnepségen a különböző nemzetiségű fiatalok színvonalas énekkel, tánccal és szavalatokkal hozták közelebb társaikhoz a saját kultúrájukat.

A díjátadó ünnepség Kállay Attiláné, az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központjának megbízott főosztályvezetőjének köszöntőjével ért véget, amely után fogadáson látták vendégül az ünnepség résztvevőit.

(Pest Megyei Kormányhivatal)