Befejeződtek a szigetmonostori árvízvédelmi gát helyreállítási munkálatai. A december 16-i gátátadás a 2013-as vészhelyzetet követő helyreállítások utolsó pontjának tekinthető. Az ünnepélyes átadón részt vett Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja, a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

„Szigetmonostor volt az egyetlen település az országban, ahol 45 napig tartott az árvízi védekezés, mert június 9-én a horányi magas parton váratlanul áttört a Duna, és elöntötte a Csalogány utcát” – emlékeztetett beszédében a 2013-as eseményekre Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere, majd hozzátette, ezt az áttörést csak rendkívüli beavatkozással, helikopterek bevetésével sikerült megfékezni, megóvva a települést a Duna elöntésétől.

Tarnai Richárd elmondta, az árvízi védekezés során Szigetmonostor védelmében mintegy 6 km ideiglenes védművet kellett építeni szűk egy hét alatt. „Ebben részt vett a település minden lakója, valamint az egész ország összefogásában érkeztek önkéntesek, és itt volt a Vízügy csapata mellett a katasztrófavédelem, a honvédség, a rendőrség, és a TEK hivatásos állományának több száz tagja is a gáton. Volt olyan nap, amikor a jelentések alapján csaknem 2000 ember védekezett egyszerre” – tette hozzá a kormánymegbízott.

A most elkészült helyreállítás magában foglalja a surányi gátszakasz megerősítését, a Horányi keresztgát magasítását, valamint a kis-dunai gát magasítását is. A beruházás a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és a Belügyminisztérium vis-major alap finanszírozásában valósult meg.

(Pest Megyei Kormányhivatal)