A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya különösen a nyár folyamán kifejezett figyelmet fordít szálláshelyek ellenőrzésére, a szállodák, panziók és kempingek esetében. A vizsgálat fő célja az üzemeltetéshez szükséges jogszabályi követelmények betartásának ellenőrzése.

2009. október 25-én megszűnt a korábbról jól ismert szálláshelyek kötelező osztályba sorolási, illetve minősítési rendszere, és a helyébe a szállodák esetében a Hotelstars európai minősítő rendszer lépett. Az új minősítő rendszerbe való belépés nem kötelező a szállodák részére. A Hotelstars logója védjegyoltalom alatt áll ugyan, de a csillag, mint kategóriajelzés nem.


Az átlagfogyasztó számára különösen lényeges szempont a csillagok megjelenítése, mert a szálláshely kiválasztása során ez is befolyásolja a fogyasztót döntése meghozatalában. A csillagok feltüntetése alkalmas lehet arra, hogy félrevezesse a fogyasztókat, akik a megszokott, és korábban szabályozott minőséget várják el, amely nem biztos, hogy fedi a valós körülményeket.


A vizsgálat során a fogyasztóvédelmi szakellenőrök 7 szálláshelyen végeztek helyszíni hatósági ellenőrzést, 3 szállodában, 3 panzióban, és 1 kempingben.Az ellenőrzések során jogsértést, szabálytalanságot egyetlen esetben sem állapítottak meg a a fogyasztóvédelmi osztály munkatársai.

 

(Pest Megyei Kormányhivatal)