A Pest Megyei Kormányhivatal idén is hatósági ellenőrzéseket tartott Mogyoródon, a Hungaroring területén a 32. Forma 1 Magyar Nagydíj ideje alatt. A Forma 1-es futam nagy népszerűsége miatt tömegeket vonz, ezért különösen fontos a fogyasztók érdekeinek szem előtt tartása, valamint a fiatalkorú fogyasztók egészségének védelme.

A hatósági ellenőrzést a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya, Járműforgalmi Osztálya valamint a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Foglalkoztatási Főosztály Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya végezte. Az ellenőrzésben részt vettek ezen kívül a Pest megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatalának ellenőrei is.

A hatóság az esemény 3 napján 97 helyszíni hatósági ellenőrzést végzett el.

A kitelepült kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek ellenőrzése elsősorban próbavásárlással történt. A fogyasztóvédők arról szeretnének ilyenkor meggyőződni, hogy az italok, ételek mérése hiteles mérőeszközzel történik-e, a kiszolgált mennyiség megfelel-e a kért, illetve kifizetett mennyiségnek, kaptak-e a vásárlók nyugtát, a nyugtán feltüntetett árak megfelelnek-e az árlapon feltüntetett áraknak, a visszajáró összeg megfelelő mértékű volt-e, megtagadták-e a vállalkozók a fiatalok alkoholtartalmú itallal történő kiszolgálását.

A személytaxi-szolgáltatások ellenőrzése próbautazással történt.

A 97 ellenőrzésből 9 esetben találtak az ellenőrök szabálytalanságokat.

Több esetben előfordult, hogy az üzemeltető adatait nem helyezték ki a kitelepülésnél.

Egy esetben a próbavásárlás során a nyugtaadást az üzemeltető elmulasztotta.

Két esetben fiatalkorú közreműködő személy segítségével ellenőriztek a felügyelők.

Az egyik esetben megtörtént a fiatalkorú személy alkoholos itallal való kiszolgálása.

A személytaxi-szolgáltatások próbautazással történő ellenőrzésekor a hatóság egy fuvarnál tapasztalta, hogy a sofőr nem adott át nyugtát a felügyelőknek.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a jogsértések évről – évre csökkennek, azonban még mindig előfordulnak kisebb nagyobb szabálytalanságok az ellenőrzések során, ezért az elkövetkezendő években is fontos a folyamatos hatósági jelenlét és ellenőrzés a nagy tömegeket vonzó események kapcsán.

(Pest Megyei Kormányhivatal)