Összevont ellenőrzést tartott november 8-án a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztálya az ExZootic Caféban. A helyszíni ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt a hatóság szakemberei azonnali hatállyal felfüggesztették az egység működését. A hiányosságok pótlására határidőt írtak elő a szakemberek, az egység kizárólag újabb helyszíni szemle és hatósági hozzájárulás birtokában nyithat újra.

Kép forrása: exZOOtic Café Facebook oldala

Az ExZOOtic Café nevű kávézó és melegkonyhás vendéglátóegységgel kapcsolatban a hatóság szerdán azonnali vizsgálatot rendelt el, ahol mind az állategészségüggyel, mind az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó szakemberek összevont hatósági helyszíni ellenőrzést tartottak.

Az egység működését a Pest Megyei Kormányhivatal szakemberei azonnali hatállyal felfüggesztették a konyhatér nagyfokú csótányszennyezettsége miatt, valamint az egyik raktárhelységben jelöletlen, vélhetően állati takarmányozásra szánt májat, nyers csirkeszárnyat tároltak. Nem vezették a szükséges dokumentációkat, nem volt kihelyezve zárt hulladéktároló, helyette egy falra függesztett zsákban gyűjtötték a hulladékot. Nem tudták a helyszínen bemutatni az alapanyagok eredetét igazoló számlákat, szállítóleveleket, valamint a mélyhűtőkben szabálytalanul tároltak élelmiszert.

Kép forrása: exZOOtic Café Facebook oldala

A bemutatásra tartott állatokat a hatósági állatorvosok mellett az Állatorvostudományi Egyetem Egzotikusállat- és Vadegészségügyi Tanszékén dolgozó állatorvosok is megvizsgálták. Az állatok további bemutatásához feltételeket szabtak, például egyes terráriumokban egymással versengő fajokat tároltak, melyeket szét kell választani, a terráriumokat zárhatóvá kell tenni, valamint el kell távolítani a beteg állatokat, és ugyancsak el kell távolítani a „harapós” malacot az ügyféltérből.

A felsorolt hiányosságok pótlását követően kizárólag újabb helyszíni szemle és hatósági hozzájárulás birtokában nyithat újra az egység a Pest Megyei Kormányhivatal döntése értelmében.

(Pest Megyei Kormányhivatal)