Foglalkoztató játékok, színes ceruzák, kifestők, gyurmák, mesekönyvek, szőnyegek valamint higiéniai eszközök és felszerelések gyűltek össze a Csángóföld legkeletibb részén fekvő kosteleki óvodának. Az adományokat a Pest Megyei Kormányhivatal dolgozói gyűjtötték az ezeréves határon fekvő település idén induló magyar nyelvű oktatási intézményének.

Kostelekről talán elsőként a Repülj páva műsorának köszönhetően hallhatott a szélesebb közönség 2014-ben, amikor Vaszi Levente csángóföldi földrajztanár, hagyományőrző, népdal énekes, néptáncos varázsolta el hétről-hétre a hallgatóságot. A településen miután Bakó megyéhez csatolták megszűntették a magyar nyelvű oktatást is. Vaszi Levente és a hozzá hasonló elkötelezett magyarok azonban nem adták fel, a faluban a magyar iskolai oktatás mellett idén beindították az óvodai foglalkozásokat is a kis létszámú óvodás korú gyermekeknek.

Vrencsán Adél óvónő és a kosteleki óvodások segítségért a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz fordultak, és kérésük eljutott a Pest Megyei Kormányhivatalhoz is. A kormányhivatal saját dolgozói között szervezett gyűjtést, az adományozókhoz csatlakozott a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest Megyei Kirendeltsége is. A munkatársak felajánlásából az említetteken túl még fűtőtestekkel és a gyermekek részére vitamincsomaggal is tudták támogatni a nehéz helyzetben lévő erdélyi intézményt.

A felajánlott adományok szerencsésen megérkeztek a kosteleki ovisokhoz és még jutott belőle az iskolásoknak is.

A jótékonysági akció szervezői ezúton is köszönik minden adományozó munkatárs segítségét.

(Pest Megyei Kormányhivatal)