Immár hetedik alkalommal jelent meg a Pest Megyei Kormányhivatal „Egy kis mustra” című kiadványa, amely az adott esztendőben megvalósult műemléki helyreállításokat mutatja be. Az új mustra füzetet december 14-én, a Pesti Vármegyeházán Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Nagy Gábor, az Érdi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának vezetője mutatta be.

Az „Egy kis mustra” című kiadvány először 2011-ben, a kormányhivatalok megalakulásának évében, majd 2012-ben Pest és Nógrád megye, ezt követően 2013-tól a – két megye örökségvédelmi szinten történő szétválása után – Pest megye területéről készült válogatás a jelentősebb felújításokról.

2014-ben már a járási szinten szervezett közigazgatási rendszerhez kapcsolódva, majd 2015-ben és idén ugyancsak Pest megye legszebb helyreállításait mutatja be. Hagyomány és korszerűség. Ezeket a manapság már kissé elkoptatott, kiüresedett szavakat szeretné ez a kiadvány megtölteni. Az értékek megóvása kötelezően szép feladat, és ezt kötelező napjaink állandó változásában megtenni.

Az állandó változásban viszont csak a szakmailag megalapozott állandóság tud igazán eredményeket elérni. A szervezeti és jogszabályi változásokon átívelő azonos vezetés, valamint az azonos szemlélet garantálja a megfelelő körülményeket, a bizalmat és a teljes szakmai szabadságot, amely lehetővé teszi a folyamatos, magas színvonalú munkát, és a napi feladatokon túl, az éves összegzésre is lehetőséget teremt.

A hetedik évfolyamába lépett kiadvány bizonyítja, hogy ebben a változó világban, a pesti Vármegyeháza, a Pest megyei műemlékvédelem központja, szilárd bázisa az épített örökség védelmének, megújításának. A kiadványban szereplő példák igen sokrétűek.

Templomok, tájházak, városi házak, kastélyok, vagy akár egy értékes orgona. Kiemelt munka révén, kijelöléssel két budapesti rekonstrukciót is felügyelhetett a hivatal, a Keleti és a Nyugati pályaudvaron a kormányablakok kialakítása kapcsán megvalósuló helyreállításokat. Felújításra került többek közt a vácrátóti Szentháromság-szobor, a tinnyei katolikus templom, és több régészeti feltárásról is beszámol az idei „Egy kis mustra” kiadvány.

(Pest Megyei Kormányhivatal)