A Pest Megyei Kormányhivatal munkatársai 2019. március 22-én, az M2-es autóúton, Vác térségében állítottak meg egy lengyel hatósági jelzésű nyerges szerelvényt, amely állateledelt szállított Budapestre.

A járműszerelvény műszaki átvizsgálása és a nemzetközi fuvarozás végzéséhez szükséges engedélyek, fuvarokmányok ellenőrzésekor súlyos hiányosságokat tártak fel:

a nyerges vontató első tengelyén lévő gumiabroncs oldalfala több helyen szétnyílt,

az első tengely jobb oldali féktárcsáján, több helyen radiális törések voltak,

a vontató hátsó tengelyén a gumiabroncs futófelületének bordamélysége a megengedett minimális érték alá kopott,

a félpótkocsi „C” tengelyének bal oldalán nem volt légrugó - nem hibás, vagy műszakilag nem megfelelő, hanem valamikor kiszerelték és nem pótolták,

a nemzetközi fuvarokmányban (CMR) bejegyzett fuvarozó nem rendelkezett a vállalkozás nevére kiállított, közösségi engedéllyel (EU-licenc).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A járműszerelvény a közlekedés biztonságára közvetlen balesetveszélyt jelentett, ezért a hatóság a továbbhaladást a műszaki hibák megszüntetéséig megtiltotta, mindkét forgalmi engedélyt a hibák kijavításáig bevonta.

Közösségen belüli nemzetközi fuvarozás végzéséhez előírt, engedély hiányában végzett tevékenység miatt eljárást kezdeményeztek. A súlyos szabályszegések miatt a várható bírság összege 1.400.000 Ft.

(Pest Megyei Kormányhivatal)