„Az erdészeti társaságok társadalmi szerepvállalásának egyre nagyobb mértékűnek kell lennie, a közjóléti beruházások a Nefag Zrt.-nél is arra irányultak, hogy az emberek megismerjék, megszeressék és becsüljék az erdőt” - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szeptember 7-én, az erdőgazdálkodással foglalkozó cég 65 éves jubileumi ünnepségén Szolnokon. Az eseményen a Pest Megyei Kormányhivatalt Kiss Attila kabinetfőnök képviselte.

Fazekas Sándor kiemelte, a Nefag Zrt. felelős gazdálkodást folytat, és bár erdőterülete kisebb a hegyvidéki erdőgazdaságokénál, gazdasági hatékonyságban felveszi a versenyt azokkal, az árbevétel arányos jövedelmezőséget tekintve pedig a rangsorban az elsők között áll.

A miniszter gratulált a cég munkatársainak a nyári szarvasgomba hasznosítása területén elért kiemelkedő eredményekhez. Kitért arra is, hogy az utóbbi években elterjedt természetközeli építkezések egyre népszerűbb alapanyaga az akác, amelynek megtermelésében szintén komoly munkát végez a társaság.

Fazekas Sándor emlékeztetett, a Nefag Zrt. korábbi jogelődje a Szolnok Megyei Állami Erdőgazdaság 1950 augusztus 1-jén alakult meg az ország egyik legfátlanabb vidékén, mindössze 126 hektár állami erdőterületen. Ezt követően jelentős területnövekedés következett, köszönhetően a térségben zajló hatalmas erdőtelepítési, fásítási munkának, Kunhegyesen, Karcagon, Kisújszálláson például több száz hektár egybefüggő erdőség jött létre. A társaság ma már több mint 31 ezer hektár állami tulajdonú erdőterület vagyonkezelését végzi.

Dégi Zoltán, a Nefag Zrt. vezérigazgatója az eseményen kiemelte,  2010 óta megtöbbszörözték közjóléti fejlesztéseiket a korábbi évekhez képest, például kibővítették, felújították a szolnoki erdei művelődési házat, a Széchenyi parkerdő és vadaspark további új elemeinek kiépítésével Szolnok leglátogatottabb szabadidős helyszínét hozták létre.

A Nefag Zrt. gazdálkodási területe Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Pest megye déli részén található. Tevékenységét a Szolnoki Erdészet, a Pusztavacsi Erdészet és a Monori Erdészet működése révén látja el. A Nefag Zrt. munkája szorosan összefonódik a természetvédelmi feladatok ellátásával: védett területe 1199 hektár, nem védett területen található NATURA 2000 terület 3618 hektár, összesen 4817 hektár áll természetvédelmi oltalom alatt. Működési területén a kiemelten közjóléti, turisztikai feladatok ellátását csaknem 416 hektár erdőterület szolgálja.

(MTI/Pest Megyei Kormányhivatal)