A Pest Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának Fogyasztóvédelmi Osztálya november végétől megkezdte szezonális ellenőrzéseit. A hatóság munkatársai december 6-án közös ellenőrzést végeztek a Nagykőrösi Rendőrkapitánysággal a nagykőrösi „András vásáron”.

A vásáron összesen 18 kereskedelmi egység ellenőrzését végezte el, 6 esetben állapított meg jogsértést, ami 33 %-os kifogásolási arányt jelent.

Piacfelügyeleti feladatai körében csokoládémikulásokat mintavételezett, karácsonyi fényfüzéreket, játékokat küldött bevizsgálásra. Az általános kereskedelmi feltételek vizsgálata során kiszűri, hogy nincs-e forgalomban a RAPEX (Rapid Exchange of Information - Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer - a nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek európai riasztási rendszere) és KPIR (Központi Piacfelügyeleti Rendszer) rendszerben található veszélyes termék. Nagy hangsúlyt fektet a fogyasztóvédelem a szezonális termékek, mint például szaloncukrok árvizsgálatára, a különféle ünnepi akciók megvalósulásának ellenőrzésére.

A fogyasztók nagy tömegét vonzó forgalmas helyeken, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint az ünnepek körül hagyományosan szervezett vásárokon is számítani lehet a fogyasztóvédőkre.

(Pest Megyei Kormányhivatal)