A Pest megyei Taksonyban a hagyományokhoz híven, idén is megtartották a névadó fejedelemre emlékező Taksony-napot. A szervező Taksony Nagyközség Önkormányzata a Petőfi Sándor Művelődési Házba várta az érdeklődőket november 29-én. Az eseményen részt vett Kreisz László polgármester, Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Pánczél Károly országgyűlési képviselő, valamint Mészáros Márta, a felvidéki Taksony (Matúškovo) polgármester asszonya, Taksony díszpolgára is.

Az ünnep első elemeként a résztvevők megkoszorúzták Taksony szobrát a Szkíta Örökség Taksonyi Íjászok közreműködésével, majd az ünnepség állandó részeként átadták a Taksonyért emlékérmet a település azon köztiszteletben álló polgárának, aki értékteremtő és példamutató tevékenységével sokat tett a helyi közösségekért, a település jó hírnevéért. Az emlékérmet a taksonyiak ajánlására és a képviselő-testület döntése alapján munkásságuk elismeréseképpen vehetik át évről-évre az arra érdemesek. Az idei évben Barna Tamás kapta meg a kitüntetést.

Az idei Taksony-napi rendezvényen Révész Richárd zongorajátéka és a Szent Anna kórus előadása emelte ünnepi alkalom fényét. A kiállítótérben W. Tóth Mara alkotásaiban gyönyörködhettek vendégek.

Az est hátralevő részében ünnepi fogadásra került sor a nagyteremben, ahol a finomságok elfogyasztása közben személyesen is gratulálhattak a kitüntetetteknek és egy kellemes estét tölthettek el vendégek, a taksonyi ismerőseik körében.

(Pest Megyei Kormányhivatal)