„Örökség és turizmus-lehetőségek és eszközök” címmel a Műemléki Világnap alkalmából rendezett konferenciát április 18-án kedden az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért és Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Államtitkársága és Visegrád Város Polgármesteri Hivatala. Az ünnepi rendezvényen részt vett Hanvay Dávid, a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelmi és Fejlesztési Főosztályának vezetője, Félegyházi András Visegrád Város polgármestere, Tarnai Richárd a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, valamint a kormányhivatalok örökségvédelmi szakemberei és a műemlékvédelmi terület képviselői.

Köszöntőjében Tarnai Richárd kormánymegbízott kiemelte, hogy a kormányhivatal lehetőség és eszköz is szeretne lenni az örökségvédelem szakemberei számára.

A beszédében negatív példaként említette meg azt az esetet, amikor a francia baloldali kormány 2013-ban elrendelte és megvalósította egy 12. századi gótikus katedrális lerombolását arra hivatkozva, hogy nincs keret a felújítására.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy Magyarországon ilyen fordulhat elő, „nemcsak azért, mert a kormány kiemelten fontosnak tartja a történelmi emlékek és az egyházi épületek megőrzését, hanem, mert bennünket, magyarokat az évszázadok alatt lerombolt értékeink romjai figyelmeztetnek az örökségünk megőrzésének kötelességére”.

Az ICOMOS (a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) javaslatára, az UNESCO 1983-ben elfogadott határozta alapján 1984 óta minden évben április 18-a a „Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Napja”, rövid nevén: a Műemléki Világnap.

Magyarországon a kezdetek óta minden évben egy egész napos központi rendezvényen (és szerte az országban számos kapcsolódó eseményen) emlékeznek meg műemlékekről, épített kulturális örökségről. A rendezvényt hagyományosan az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága szervezte, szoros együttműködésben a kulturális örökségért felelős minisztériummal, intézményekkel. Ebből az alkalomból adjuk át az ICOMOS által alapított díjakat is; majd, szintén a hagyományoknak megfelelően, a délutáni program keretében félnapos szakmai programmal – előadások, pódiumbeszélgetés – zárult az esemény.

Idén április 18-án – a a helyi Önkormányzatal együttműködve – Visegrádon rendezték meg a Műemléki Világnap központi rendezvényét, „Örökség és turizmus – a turizmus öröksége” témájú tanácskozással egybekötve. Ez a Pest megyei helyszín éppen az előző világnapi rendezvény alkalmából vehette át az ICOMOS Díjat. A pélaadó műemlékgondozásért megítélhető díjat idén a Gyulai Almásy Kastély tervező csapata vehette át.

(Pest Megyei Kormányhivatal)