Török Orsolya, a közelmúltban fiatalon elhunyt érdi festőművész tárlatát nyitották meg szeptember 25-én délelőtt a Pest Megyei Kormányhivatal Városház utcai épületében. A kiállítást Kéri Mihály festőművész, az Érdi Galéria vezetője, Prokopp Mária művészettörténész és Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja nyitotta meg. Az ünnepségen részt vett a művésznő édesanyja és köszöntőt mondott Zöld-Nagy Viktória, az Érdi Járási Hivatal vezetője.

Tarnai Richárd kormánymegbízott köszöntő beszédében kiemelte, hogy a Pest Megyei Kormányhivatalművészeti sorozatában immár a 13. kiállításnak ad otthont, ahol a megye alkotói mutatkoznak be. Ez 291 művész 2292 alkotását jelenti; olyan képzőművészeket, akik az elmúlt években 50 különféle technikában mutatták meg tudásukat a kiállítások látogatóinak. A kormánymegbízott arra hívta föl a figyelmet, hogy Török Orsolya festőművész kezének és lelkének ecsetvonásain keresztül láthatóvá válik számunkra egy Arc, amelynekünk, azalkotásokat szemlélők számára ugyan ismerős lehet, de színről színremég nemláthatjuk.


Kéri Mihály festőművész megnyitójában elmondta, hogy bár a művészet fogalma nagyon nehezen meghatározható és az elmúlt 2500 évben mindenkinek más volt róla a véleménye, mégis meg kell próbálnunk legalább homályosan körülírni. Török Orsolyastílusban is nagyon különbözően alkotó, érzelmileg nagyon kifinomult, kísérletező kedvű festőművész volt. Bár fiatalon elhunyt, ennek ellenére bő életművet hagyott hátra. Fiatal korától kezdve sorozatokat festett és a csendéletek ábrázolásától eljutott a belső lelki tartalom képi kifejezéséig. Kéri Mihály hozzátette, hogy ha keressük magunkat a képekben, akkor minden bizonnyal meg is találjuk.


Prokopp Mária művészettörténész köszöntőjében arrólszólt, hogy Török Orsolya művészetével utat mutatott, eszközei pedig a fény, a színek és a dinamika voltak. Művészetében a képeken látható út- és fény-motívumokkal a földi – tehát nem örök–életről, mintegy útról beszél, amely valahová vezet. Prokopp Mária végül arra bátorította a megnyitó résztvevőit, hogy lássák meg azt a fényt, amely Török Orsolya képeiből árad.

A megnyitót zenei előadásával Simon Mária, a váci Fehérek templomának karnagya és Imre Zsolt, a Dunakeszi JárásiHivatalvezetője gazdagította.

(Pest Megyei Kormányhivatal)