A foglalkoztatási osztályok a munkaadók, illetve az álláskeresők közötti szorosabb együttműködésen alapuló új munkaerőpiaci módszer segíti a munkába állást Nógrád megyében is - mondta a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Salgótarjánban.

Bodó Sándor a Nógrád Megyei Kormányhivatalban, a jelentősebb megyei foglalkoztatókkal folytatott beszélgetés után tartott sajtótájékoztatót, melyen ismertette: a foglalkoztatásban történt jelentős változások indokolttá teszik, hogy kiterjesszék a Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar és Borsod megyékben már bevált új programot, Nógrád megye mellett Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is.

Országosan közel négy és félmillió ember dolgozik. Ez a szám kedvező, de azokban a megyékben, ahol a mutató nem éri el az országos átlagot - ebben a helyzetben van Nógrád is - programot kell indítani - tette hozzá az államtitkár.

Bodó Sándor elmondta: arra kérik a munkaadókat, hogy adjanak tájékoztatást fejlesztéseikről, bővítési terveikről, amelyek ismeretében célzottabban tudnak munkaerőt közvetíteni, képzést indítani a munkaügyi szervezetek. Kiemelte az álláskeresőkkel való szorosabb együttműködést is, ami lehetővé teszi, hogy adottságaik, elképzeléseik, készségeik alapján készült profil alapján lehessen őket kiközvetíteni.

A munkaadóknak és a munkavállalóknak is segítenek azzal, hogy például egy tíz fős álláshirdetésre nem közvetítenek ki száz embert, hanem csak a felkészültebb, alkalmasabb harminc jelentkezőt, ugyanakkor nem hozzák kellemetlen helyzetbe az elutasítással a munkát keresőket sem - fejtette ki az államtitkár.

Bodó Sándor arról is szólt, hogy a munkaügyi szervezetek, így a Nógrád megyei is, eddig is komoly erőfeszítéseket tettek a foglalkoztatás javításáért. Nógrádban a munkanélküliségi ráta 2010 és 2018 között 18,3-ról 6,8 százalékra csökkent.

Szabó Sándor megyei kormánymegbízott a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nógrádi foglalkoztatókkal való párbeszéd kedvezően alakul. Azt is megfogalmazta, hogy Nógrád megyében még bőven van tennivaló, a foglalkoztatási osztályoknak nehéz dolguk van, mert egyre testreszabottabb módszereket kell alkalmazniuk, és az országos gazdasági és munkaügyi mutatók is egyre jobbak.

Néhány hónap alatt 10 ezer sikerült elhelyezni a versenyszférában

Az államtitkár a szintén ebben a témában tartott egri sajtótájékoztatón kiemelte: az ország három megyéjében - Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - már több hónapja működő program az elmúlt időszakban minden várakozást felülmúló eredményeket hozott. Ebben a három megyében immáron több mint 10 ezer embert sikerült a versenyszférában elhelyezni.

(MTI nyomán)