A HPV a humán papilloma vírus nevének rövidítése. Több mint 100 típusa ismert, és ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot, közülük két típus, a 16-os és a 18-as felelős a rákos megbetegedések 70 %-áért. A méhnyakrák szűrés lehetőséget biztosít arra, hogy korán felfedezésre kerüljön a rákmegelőző vagy rákos elváltozás, viszont a HPV elleni védőoltással már a betegség kialakulásának veszélyét tudjuk jelentősen csökkenteni azzal, hogy kivédjük a két erősen rákkeltő vírus okozta fertőzést.

A Kormány ezért bevezette a magyar oltási rendbe a HPV két fenti típusa elleni védőoltást, mely 93 % feletti védettséget nyújt a méhnyakrák kialakulása ellen, az azt okozó HPV típusoktól függetlenül is. A fiatalon felvett védőoltással és 25 év felett a rendszeres szűrés igénybevételével együttesen a méhnyakrák megelőzhető.

A HPV elleni védőoltást a 12. életévüket betöltött és az általános iskola 7. évfolyamát végző lánygyermekek iskolai kampányoltás keretében, térítésmentesen kaphatják meg.

Azoknak a szülőknek, akik valamilyen ok miatt nem tudtak nyilatkozni szeptemberben, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat lehetőséget biztosít a pótlásra, valamint lehetőség van a szeptemberben oltást nem kérőknek is átgondolni döntésüket.

Az oltásról szóló nyilatkozatokat az iskolavédőnőknek kell leadni december 16-ig.

A védőoltás kockázata minimális, a beadását követően csak nagyon ritkán fordulnak elő kellemetlen tünetek. Súlyos oltást követő esemény a Magyarországon eddig beadott százezer oltás után nem fordult elő. Mellékhatásként az oltás helyén fájdalom, bőrpír vagy duzzanat, esetenként láz, fejfájás, izomfájdalom, fáradékonyság jelentkezhet. Ezek a tünetek is általában enyhék és gyorsan elmúlnak.

Kétségek, kérdések esetén keresse bizalommal:

háziorvosát, nőgyógyászát, az iskolaorvost, iskola-védőnőt,
vagy a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály munkatársait

email: [[[lWRJu9jDm3NMwJYdGl0a2Fyc2FnLm5vZ3JhZEBlbXIuYW50c3ouaHU=]]]

Tel: 06-32-521-701

Részletes információk: www.antsz.hu/hpv

(nmkh.hu)