Megkezdődik a Pásztó és térsége komplex árvízvédelmi biztonságának megteremtése érdekében szükséges beruházások előkészítése. A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság egyik legfontosabb célkitűzésének megvalósítása indulhat el a kormány napokban hozott, Magyar Közlönyben megjelent döntésével.

A kormányhatározat kiemeli a beruházás szükségességét, amely három részre különíthető el - mondta dr. Szabó Sándor. A kormánymegbízott hozzátette: elindulhat a Kövicses és a Csörgő patakok, illetve a Zagyva befogadó szakaszának mederrendezési feladatainak, a Csörgő-völgyi záportározó megépítésének, továbbá a hasznosi víztározó rekonstrukciójának előkészítése is. Erre összesen 119 millió forintot különített el a kormány a mostani döntéssel - ismertette.

Az elmúlt években a Mátra térségében lehulló nagy mennyiségű csapadék többször is okozott már problémát a Pásztóhoz tartozó Mátrakeresztes, illetve Hasznos településrészeken. Előfordult, hogy Hasznoson vészhelyzetet kellett kihirdetni egy több hetes, kivételesen csapadékos időszakot követő újabb felhőszakadáskor. 2005-ben Mátrakeresztesen katasztrófahelyzetet okozott a hegység felől lezúduló vízmennyiség. Ekkor egyes számítások szerint az itteni két patak összefolyásánál másodpercenként 150 köbméter víz tartott a völgy irányába, miközben a településrész alatti hasznosi víztározót másodpercenkénti 37 köbméteres mértékadó vízhozamra tervezték.

Dr. Szabó Sándor szólt arról is, hogy a különböző pályázati források, vis maior támogatások és az önkormányzati önerő felhasználásával az elmúlt években folyamatosan dolgozni kellett azon, hogy az érintett pásztói patakok medre, illetve azok környezete megfelelő állapotúak legyenek. Azonban a mostani fejlesztés volumene is mutatja, hogy az itteni helyzet hosszútávon is megnyugtató rendezésében a kormány is teljesíti a rá háruló feladatokat - fűzte hozzá.

(Nógrád Megyei Kormányhivatal)