Magyarország Kormánya elsődleges fontosságúnak tartja, hogy a pályakezdő, magasan képzett, idegen nyelveket beszélő, kiemelkedően tehetséges fiatalok a diplomázás után egyre inkább vonzó lehetőségként tekintsenek a közigazgatásban történő elhelyezkedésre. Ezért indítja el immár 8. alkalommal a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramot, továbbá a Területi Közigazgatási Ösztöndíjprogramot, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak a fiatal szakemberek számára, hogy szakmai karrierútjukat a hazai és nemzetközi közigazgatásban szerzett munkatapasztalattal alapozzák meg.

Az ösztöndíjasok érdeklődésüknek és szakmai tapasztalatuknak megfelelően valamely minisztériumnál kerülnek elhelyezésre. A Program teljes időtartama alatt a résztvevők szakmai fejlődését színvonalas, magyar és idegen nyelvű képzések, valamint mentorok segítik, akik a befogadó intézmények többéves tapasztalattal rendelkező munkatársai. A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramra 2017. október 15. és 2017. november 15. között lehet jelentkezni.

A részletes pályázati feltételeket a Hivatalos Értesítő 2017. szeptember 29-i száma tartalmazza, előzetesen a legfontosabb tudnivalók:

  • a pályázat benyújtásakor be nem töltött 30. életév;
  • magyar állampolgárság;
  • felsőfokú iskolai végzettség (BA/BSc, MA/MSc, illetve hagyományos 5 éves egyetemi vagy 3-4 éves főiskolai képzésben szerzett oklevél);
  • tárgyalóképes angol vagy német vagy francia nyelvtudás (államilag elismert, legalább B2 szintű komplex nyelvvizsga, vagy olyan nyelvvizsga, amely a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ honlapja szerint legalább B2-es szintre honosítható);
  • a pályázat benyújtásának időpontjában kormányzati szolgálati, közszolgálati, állami szolgálati jogviszony nem áll fenn.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:

  • angol nyelvből C1 vagy magasabb szintű komplex nyelvvizsga;
  • egyéb élő nyelvből B2 vagy magasabb szintű komplex nyelvvizsga

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 8. évfolyama várható időtartama: 2018. március 1. – 2018. december 31. Az ösztöndíjasok 7 hónapot a magyar központi közigazgatásban – minisztériumokban –, 3 hónapot pedig az Európai Unió valamelyik tagállamának közigazgatási intézményében töltenek, teljes munkaidőben. Kapcsolat és további információ a www.osztondijprogram.kormany.hu oldalon érhető el.

A Területi Közigazgatási Ösztöndíjprogramra 2017. október 31. a jelentkezési határidő. Részletek a tko.kormany.hu oldalon találhatóak.

(Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram)