Időben lépj, s tovább élsz! - ezt a jelmondatot választotta idén a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a mellrák elleni harc jegyében megrendezett Nógrád megyei programok fő gondolatának.

A civil szervezet a Nógrád Megyei Kormányhivatallal közösen Salgótarjánban és Balassagyarmaton is figyelemfelkeltő eseményeket, "rózsaszín sétákat" és kerekasztal-beszélgetéseket szervezett október során, hangsúlyosan megszólítva mindkét városban a középiskolás fiatalokat.

Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke a salgótarjáni Fő téren kiemelte: 11. alkalommal rendeztek figyelemfelkeltő eseményt a mellrák elleni harc jegyében, hatodik alkalommal kiegészítve ezt a méhnyakrák-megelőzés fontosságának hangsúlyozásával. Az elnök aláhúzta: a rendezvény célja nem az "ijesztgetés", hanem a hiteles információátadás, minél szélesebb körben.

A salgótarjáni eseményre több középiskolai osztály is meghívást kapott annak érdekében, hogy a fiatal korosztályokban is minél hamarabb tudatosuljon: mi magunk tehetünk a legtöbbet saját egészségünkért - emelte ki az alapszervezet vezetője. Kreicsi Mária köszöntőjét követően a salgótarjáni városközpontból felengedték az alapszervezet üzenetét is tartalmazó léggömböt, miszerint: "időben lépj, s tovább élsz", rendszeres önvizsgálattal, szűrővizsgálatokkal, egészségtudatos életmóddal, felelősségteljes gondolkodással és cselekvéssel.

Idén már Balassagyarmaton is szerveztek figyelemfelkeltő „rózsaszín sétát”. Az eseményen Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos kiemelte: a legnagyobb betegségtehernek a daganatos és a keringési betegségek számítanak. A séta kiemelt célja ráirányítani a figyelmet az ingyenesen igénybe vehető emlő- és méhnyak szűrésre, legfőképpen annak ismeretében, hogy a nógrádi részvételi arányok egyre inkább elmaradnak az országostól.

A tisztifőorvos kiemelte: örömteli, hogy a rendezvénysorozathoz való csatlakozási szándék a gyakorló ápoló képzést is kínáló Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolából indult Balassagyarmaton. Feketéné dr. Zeke Ildikó megfogalmazta: a rák elleni harcban - mind a megelőzésben, mind a korai felismerésben – rengeteg teendőnk van még; ugyanakkor ha a fiatalokat foglalkoztatja a téma, akkor van remény arra, hogy jelentős eredményeket érjünk el.

A balassagyarmati program - hasonlóan a salgótarjáni, mellrák elleni küzdelem világnapjához kapcsolódott eseményhez - szakemberek és érintettek közös kerekasztal-beszélgetésével zárult.

(Nógrád Megyei Kormányhivatal)