Két szempontból is történelmi jelentőségű nap volt a Salgglas Zrt. életében a tegnapi. Kugler Gábor vezérigazgató elmondása szerint legalább harminc éve nem járt magasabb szintű állami tisztviselő a gyárban. Egészen mostanáig: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter örömhírrel érkezett Salgótarjánba. Az állam 385 millió forinttal támogatja a cég legújabb, 770 milliós fejlesztését.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tavalyi döntése alapján összesen 24,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap költségvetési forrásból 35 hazai nagyvállalat, ennek eredményeként több mint 60 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg és 1147 új munkahely jön létre Magyarországon. Nógrád megyéből a Salgglas Zrt. pályázott és nyert állami támogatást ebből a programból, 770 millió forintos beruházásából az állam 385 millió forintot vállal át.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter február 13-án ellátogatott a Salgglas Zrt-hez, hogy egyeztessen Kugler Gábor vezérigazgatóval, majd üzembejáráson tájékozódjon a cég sajátosságairól. Ezután sajtótájékoztatót tartott, ahol hangsúlyozta, hogy a kormány célja a hazai cégek kapacitásának a bővítése, éppen ezért 2010 után a magyar gazdaságpolitika önálló elemévé tették a magyar vállalkozások erősítését.

– Ezekben az intézkedésekben jól nyomon követhető, hogy milyen lépéseket hoztunk: adócsökkentés, a Munka Törvénykönyvének a módosítása és a gazdasági szabályozás más eszközeinek az átalakítása. Magyarország azzal tud felzárkózni a világ fejlettebb régióihoz, hogyha képes fölvenni a versenyképesség javításának az ütemét, kapacitásbővítésben képes előre lépni, erősek és fejlődőképesek lesznek a vállalataink. A kormány ezért döntött úgy, hogy egy iparfejlesztési politikát indít el, amelynek a célja az, hogy a manapság már egyre több helyen felismert célokkal közösen az ipar részaránya a gazdaságon belül nőjön. Magyarország nem áll rosszul e tekintetben, mert az Európai Unió átlagát meghaladva, hazánkban hozzávetőleg huszonöt százalék ez az arány. Célunk ezt tovább növelni. A Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programmal kívánunk ennek további lendületet adni, a valós piaci teljesítményre építő és fejlődésre képes hazai vállalkozókat támogatjukfogalmazott a miniszter, majd hozzátette, hogy a munkaerőpiacra is nagy hatással van ez, a vállalatok megerősítése hozzájárul a foglalkoztatás bővítéséhez. Megtudtuk, hogy Magyarországon most 700 ezerrel többen dolgoznak, mint hat éve, ebből 486 ezren a versenyszférában. A gazdasági növekedés is stabil, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2017-ben akár a 4 százalékos növekedést is elérhetőnek tartja. – Ebből Észak-Magyarország sem maradhat ki, kiemelt figyelem fordítódik erre a térségre – mondta. Elhangzott az is, hogy megyénkben hat év alatt tíz százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma, míg 2010-ben 68 ezren dolgoztak, addig tavaly év végén már 75 ezren. – Ezért fontos ez a fejlesztés, amelyből a cég kemencét és csiszoló sort szerez be és harmincöt munkahelyet teremt – emelte ki a miniszter.

Kugler Gábor, a Salgglas Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón a vállalatról elmondta, hogy Európa legnagyobb független üveggyártójaként négymillió üveget gyártanak évente. A Salgglas márkanév 40 millió helyen látható szerte a világon olyan autókban, mint például a Mercedes és a BMW. A hét minden napján, 24 órában dolgoznak és céljuk, hogy ne olcsó bérmunkagyártók legyenek, hanem saját termékekkel piacvezetők. Ilyen fejlesztésük az „üveg az üvegben” vagy az „egy milliméternél vékonyabb edzett üveg”, amely a BMW i8-as modelljéhez készült. Csak autógyártóknak szállítanak be, s ezen nem is kívánnak változtatni: a Salgglas egy területen akar a „legjobb” lenni és nem több területen „egy a sok közül”. Olyan réspiacokat hódítanak meg, amit a tőlük nagyobb gyárak nem akarnak, a kisebbek pedig nem tudnak felvállalni.

– Piaci pozíciónk jó, ezt meg tudjuk tartani – hangsúlyozta Kugler Gábor vezérigazgató és azzal a gondolattal zárta szakmai összefoglalóját, hogy ők a jövő autóit szeretnék kifejleszteni az autógyártókkal. Végül megköszönte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a támogatást és azt is, hogy személyében köszönthették székhelyükön a gyár elmúlt harminc éves történetében az első minisztert.

A program zárásaként Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter átadta Kugler Gábor vezérigazgatónak a „Nagyvállalati Beruházás Támogatás”-ról szóló oklevelet.

(FOTÓ: NMH/Niederland Dávid)

(nhc24.hu)