Mint azt a napokban több helyi és országos sajtótermék is közölte: több ízben engedély nélküli vágásból származó szarvasmarha tetemeket helyeztek el ismeretlenek Pásztó környéki mellékutak mentén, a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet területén. Az állatmaradványok eredete ismeretlen, az állatok füleiből kivágták az azonosítókat. Ez azért is különösen veszélyes, mert a színhúst a megtalált tetemek nem tartalmazzák, így azok sorsáról nem tudni.

ehenek maradványaiból megállapítható, hogy az állatok nem voltak jó egészségi állapotban, gyógyszerrel is kezelték őket. Dr. Micsutka Attila, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Pásztói Járási Hivatalának főállatorvos ezért felhívja a térségi lakosság figyelmét arra, hogy elővigyázatosságból senki ne vásároljon és fogyasszon ismeretlen, ellenőrizetlen eredetű marhahúst.

A járási főállatorvos kiemelte, hogy a körülmények okán az állatok állategészségügyi státuszáról senki, így a hatóság nem tud nyilatkozni, ez pedig magában hordozza azt a veszélyt is, hogy akár állatról emberre terjedő fertőző betegségekben szenvedtek. A Pásztói Járási Hivatal a szükséges szakmai intézkedéseket haladéktalanul megtette.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal azt kéri a kelet-cserháti és Pásztó környéki települések lakosságától, hogy aki márciustól mostanáig feltételezett feketevágásából származó húst vásárolt, vagy ilyen tevékenységről tudomása van, jelentkezzen a pásztói állategészségügyi hatóságnál (3060 Pásztó, Vasút út 21.).

(Kiemelt fotó forrása: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

(Nógrád Megyei Kormányhivatal)