Néhány évvel ezelőtt az álláskeresőknek szűkös lehetőségek álltak rendelkezésükre ahhoz, hogy megtalálják a számukra ideális munkát. Újságok hasábjain keresték, napi szinten kísérték figyelemmel, hogy mely vállalatok kínálnak állásokat. Mára mindez megváltozott. A potenciális munkavállalók konkrét ajánlatokat kapnak. Hol? A Nógrád Megyei Hírlap erről kérdezte Tamási Ildikót, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály vezetőjét.

- A Nógrád Megyei Kormányhivatal szervezésében első ízben kerül megrendezésre a Karrierbörze és a sajtót figyelve olvasható volt, hogy állásbörzéket szerveztek az elmúlt hónapokban, illetve Salgótarjánban megyei Állás és képzési börze rendezését tervezik. Kiket szólítanak meg? Mit nyújtanak az érdeklődők részére? Mit mondana a rendezvényről.

- A Pályaválasztási Kiállítás keretében november 16-ára tervezett "Karrierbörzével" segítséget szeretnénk nyújtani a megye végzős középiskolásainak a szakmaválasztáshoz kapcsolódó információk megszerzésében, megyénk legnagyobb létszámot foglalkoztató cégeivel találkozhatnak közvetlenül, illetve a tovább tanulni szándékozók a felsőfokú intézmények és a felnőtt oktatást ajánló képzők képzési kínálatával, tanulási lehetőségeivel ismerkedhetnek.  Következő napon, november 17-én "Állás- és képzési börzére" várjuk mindenekelőtt a szakképzettséggel nem rendelkező, pályaválasztás előtt álló, elsősorban 25 év alatti fiatal munkanélkülieket és közfoglalkoztatottakat, de meghívót kapnak a szakmával rendelkező álláskeresők is, akik számára a munkáltatók állást ajánlanak.

- Ma az internet világában miért gondolják, hogy ezzel a módszerrel megszólíthatják a munkavállalókat? Mi a cél?

- A legfontosabb a figyelemfelkeltést, hogy megyénkben is egyre több üres álláshely jelenik meg, fontos, hogy munkáltatóink megtalálják a keresett munkaerőt, ha kell személyes találkozások keretében, állásbörzén. Ez a két nap arra irányul, hogy a jövőben szakképzettséget elsajátítók megismerkedjenek a megyében működő vállalatokkal, az általuk keresett szakmákkal, munkaerőigényeikkel, ezzel is esélyt adva maguknak a megyénkben való elhelyezkedéshez. Természetesen a honlapjainkon, a foglalkoztatási osztályok hirdető felületein is folyamatosan nyomon követhetők az álláslehetőségek, de a rendezvény keretén belül a cégek dolgozói személyesen segíthetnek a munkahelykeresésben érintett fiataloknak a sikeres életpálya megkezdéséhez szükséges döntés meghozatalában.

- Kik és hogyan jelentkezhetnek

- Kiemelt célcsoportként várjuk a regisztrált álláskeresőket, illetve a még nem regisztráltakat is, bárki felkeresheti rendezvényeinket. Azokat, akik nem dolgoznak és nem tanulnak, a felnőttképzés keretein belül tudjuk bevonni a felnőttképzési programjainkba. Közel 70 képzési szakirányból  választhatnak a tanulni vágyók, az ősz folyamán körülbelül 2500 főt tervezünk képzésbe vonni. Az Állás- és képzési börzén a képzők standjainál személyesen lehet jelentkezni, várjuk a közfoglalkoztatásban állókat is, de kiemelten a 25 év alatti fiatalokat várjuk, hiszen számukra még fontosabb, hogy egy életpálya kezdetén szakmával rendelkezzenek, az Ifjúsági Garancia program kiemelt lehetőséget biztosít a részükre. Már napjainkban is lehet jelentkezni a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályain képzési szándéknyilatkozat leadásával, illetve a Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban, az Állás- és Képzési börzén november 17-én.

- Milyen képesítést kapnak a jelentkezők?

- Legnagyobb arányban szakképesítést igazoló oklevelet vehetnek át azok, akik bekerülnek az általunk támogatott képzésbe és sikeresen elvégzik az adott tanfolyamot. Az ehhez kapcsolódó költségeket – képzés helyszínére utazás, a foglalkozás egészségügyi költségeit és 81.530,- Ft keresetpótló juttatást - az uniós projektek kereti finanszírozzák. Ami nagyon fontos még, hogy a képzés után az elhelyezkedéshez és a gyakorlat megszerzéséhez 3 hónapon keresztül bér - és járuléktámogatást tudunk finanszírozni 100%-ban azoknak a foglalkoztató munkáltatóknak, akik munkaerőigénnyel jelentkeznek a foglalkoztatási szolgálatnál.

- Bárki megtekintheti a rendezvényeket?

- Igen. Az esemény mindkét nap ingyenes, 10 és 14 óra között várjuk az első napon azokat az érdeklődőket, akik pálya-, szakma- vagy munkavállalás előtt állnak és természetesen szüleiket is! Itt átfogó ismereteket szerezhetnek a megyében működő cégekről, az egyes szakmákról, a továbbtanulási lehetőségeikről. Várjuk azokat a második napon, akik állást keresnek, vagy állást szeretnének változtatni, illetve felnőttképzés keretében egy új szakmát elsajátítanának el, mely új esélyeket biztosíthat a megye munkaerőpiacán. A rendezvényen természetesen nem csak a standokon megjelenő munkalehetőségekkel, hanem a megye hirdethető állásainak teljes körével találkozhatnak az érdeklődők. Mindenkit várunk aki tenni szeretne munkaerő-piaci esélyeinek javítása érdekében. Munkatanácsadóink személyes segítséget biztosítanak mind a két napon.

(Nógrád Megyei Hírlap)