A szervezett népegészségügyi szűrést erősítik a szűrőbuszos vizsgálatok, mert az eredmények bekerülnek a rendszerbe, és ha szükséges, a folytatásban behívják a résztvevőket – mondta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár Nógrádszakálon. A Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű program keretében a buszok idén 109 helyszínen jártak - tudósított az MTI.

Horváth Ildikó kiemelte: olyan településekre érkeztek a szűrőbuszok, amelyekről nehezebb bejutni a szűrőközpontokba. Az ingyenes szűrések, állapotfelmérések mellett a szakemberek egészségügyi tanácsokat is adnak - tette hozzá. Fontosnak nevezte, hogy a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésekre irányuló szűrések eredményei bekerülnek a házorvosok adatbázisaiba - egészítette ki az államtitkár.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár (Fotó: MTI/Komka Péter)

Horváth Ildikó a megelőzés fontosságát hangsúlyozva kitért az influenzajárványra is. Azt szorgalmazta, hogy az emberek kérjék a védőoltást, hozzátéve: ezek egy részét az állam ingyenesen biztosítja a kockázati csoportokba tartozók számára, így 1,3 millió oltóanyagot már kiszállítottak a háziorvosokhoz. Azok kapják meg ingyen, akik elmúltak 60 évesek, és valamilyen krónikus betegségük, például asztmájuk vagy diabéteszük van – magyarázta.

Horváth Ildikó az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozókat arra kérte, hogy ők is oltassák be magukat a saját védelmük és az ellátás biztonsága érdekében.

Feketéné Zeke Ildikó Nógrád megyei tisztifőorvos (Fotó: MTI/Komka Péter)

Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos ismertette: a szűrőbuszok 18 ezer kilométert tettek meg, 109 helyszínen csaknem tízezer ember szűrővizsgálatát végezték el, a legfőbb halálokokra, a keringési és a daganatos betegségekre fókuszálva. Elmondta, hogy kardiológiai, valamint méhnyakrák- és vastagbélrákszűrést is igénybe lehet venni a buszokon. A regisztrációt követő általános állapotfelmérésen a résztvevők több mint felénél találnak valamilyen problémát. Az orvosok tanácsadásra, háziorvoshoz vagy további vizsgálatra küldik a betegeket, ha szükséges, szív-ultrahangvizsgálatot is végeznek a helyszínen.

A lakosság számára az a leginkább vonzó, hogy olyan szakorvosok jönnek helybe, akikhez a rendelőkbe nehezen lehet bejutni - tette hozzá Surján Orsolya.

Egészségügyi szűrésre várakozók (Fotó: MTI/Komka Péter)

Bercsényi Lajos, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatója köszönetet mondott azoknak a háziorvosoknak, védőnőknek és polgármestereknek, akik előkészítik a helyben végzett szűréseket.

Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyermekszemészeti vizsgálatokat végző projektvezetője elmondta: ez a szűrés nemcsak szakmailag széles spektrumú, de a jól segítés legjobb példája is.

(MTI nyomán)