Válassza az egészséget, ne dohányozzon!
A dohányzás káros hatásaira figyelmeztette a lakosságot Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Harsányiné Dr. Patkó Enikő megyei tisztifőorvos, valamint Kucsera Péter, a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény ellenőrzési koordinátora.

Dr. Kancz Csaba elmondta: az Egészségügyi Világszervezet és globális partnerei minden év május 31-én tartják a Dohányzásmentes Világnapot, amelynek keretében a kormányhivatalban is felhívják a figyelmet a cigarettázás ártalmaira, egészségkárosító hatásaira. A kormánymegbízott szerint az elmúlt időszakban jelentős előrelépéseknek lehettünk szemtanúi, hiszen sem vendéglátóhelyeken, sem munkahelyeken, sem pedig közintézményekben nem lehet már dohányozni. A kampány célja, hogy visszaszorítsák ezen termékek fogyasztását, kedvezve ezzel egészségünknek és pénztárcánknak.

Minden korosztálynak a maga nyelvén szükséges átadni az ismereteket – közölte Harsányiné dr. Patkó Enikő, aki rámutatott arra, hogy már kisgyermekkorban célszerű felhívni a figyelmet az aktív és passzív dohányzás negatív oldalára. A megyei tisztifőorvos hozzátette: az óvodásokat a dohányfüst elkerülésére kell ösztönözni, valamint, hogy a későbbiek folyamán ne váljanak áldozattá.

Kucsera Péter konkrét információkkal prezentálta az egészségkárosító hatásokat: a tüdőrákban való elhalálozás kétharmadáért felelős a dohányzás, valamint évente közel 8 millió ember veszti életét e káros szenvedély miatt. Emellett egyéb krónikus légzőrendszeri megbetegedések súlyosbodását is előidézheti, mint például a tuberkulózisét vagy az asztmáét – mondta a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény ellenőrzési koordinátora.

A sajtótájékoztatón bemutatták azokat az eszközöket is, amelyeken munkatársaink átadják a gyermekeknek és fiataloknak szóló ismeretanyagot az oktatási-nevelési intézményekben.

Ezek a szemléltető tárgyak ábrázolják a cigarettázás konkrét szervekre gyakorolt hatását nyomatékosítva a tüdő, a fogak, és az érrendszer állapotának drasztikus változását.

A prevenció ezen a területen is kiemelt feladatunk, a világnap pedig segít ráirányítani a lakosság figyelmét erre a kérdéskörre.

(Kormánymegbízotti Kabinet, Népegészségügyi Főosztály)