Bokod község szennyvíz elhelyezése és szennyvízelvezetése projekt nyitórendezvényét tartották meg a településen.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott a rendezvényen köszöntőjében úgy fogalmazott, jó látni, hogy egy-egy kisebb községben is ilyen nagy léptékű beruházást tudnak megvalósítani, amely csaknem 360 millió forintból realizálódik.

- Fontos, hogy az Északdunántúli Vízmű Zrt., mint üzemeltető is támogatta a fejlesztési terveket, amelyek mentén a kivitelező is elvégzi a korszerűsítést. Örömteli, hogy a jövőben is nyílnak majd ehhez hasonló fejlesztési források, amik lehetővé teszik más települések részére is, hogy az elöregedett vezetéket kicseréljék, vagy új típusú szennyvízelvezető szakaszt építsenek, valamint szennyvíz tározót hozzanak létre az uniós elvárásoknak megfelelően - részletezte a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetője.

Dr. Veres Zoltán megyei jegyző köszöntőjében kiemelte, hogy a beruházás mindenképpen segít abban, hogy a környezeti értékeinket hosszútávon megóvjuk, így egészséges marad az élővilág is, valamint a község lakhatósága, élhetősége, és megtartó ereje is fenntartható lesz.
A programon Csonka László, Bokod polgármestere beszédében a szennyvíztisztító-telep három évtizednyi történetét foglalta össze.

A jelen helyzet kapcsán láthatóvá vált, hogy már nem gazdaságos a fenntartása, nem tudják azokat a paramétereket biztosítani, amely elvárható lenne. A projekt terveiből, és a megvalósíthatósági tanulmányokból is kitűnt, hogy egy nyomott vezeték építése a leggazdaságosabb megoldás. Az építés, illetve a későbbi üzemeltetés szempontjából is.
A rendezvény végén az OMS Tata Környezetvédelmi Kft. képviselője, Bíró Zoltán röviden még bemutatta a projekt műszaki tartalmát, a munkálatok folyamatát.

Fotók: Hamburger Kinga

(Kormánymegbízotti Kabinet)