Sajtótájékoztató keretében ismertette az Európai Egészségbiztosítási Kártya szerepét Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott és Hajasné Dr. Hertelendi Valéria a Tatabányai Járási Hivatal vezetője.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott beszédében hangsúlyozta a téma aktualitását, hiszen pár héten belül az iskola véget ér, megkezdődnek a nyaralások, melyhez feladatunk, hogy felhívjuk az ezzel kapcsolatos fontos tudnivalókra a figyelmet. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyának az Európai Unión belüli utazáskor van jelentősége, amennyiben valakinek indokolt egészségügyi ellátásra van szüksége. Hozzátette, hogy egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen általánosan a nyári időszakban havonta több mint 3000 ügyfél nyújtja be igényét a kártyára a kormányhivatalban.

Hajasné Dr. Hertelendi Valéria elmondta, hogy mindenki, aki aktív társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik Magyarországon, kérelemre igényelhet kártyát. A Tatabányai Járási Hivatalban térítésmentesen lehet hozzájutni, kivéve azokat az eseteket, ha a kártya megsemmisült, elveszett vagy ellopták. A hivatalvezető elmondta, hogy alapvetően 3 évig érvényes, viszont felhívta a figyelmet, hogy mindenképpen érdemes időben elkészíttetni, amit megtehetnek akár személyesen, akár az ügyfélkapu segítségével.


A mellékelt csatolmányban további kérdéseikre találnak választ a kártya kiváltásával kapcsolatban.

(Kormánymegbízotti Kabinet, Egészségbiztosítási Osztály)