A tatabányai Jászai Mari Színház adott otthont az országos bányásznapi ünnepségnek.

A programot a Show Formációs Táncegyüttes produkciója nyitotta meg, koreográfiájuk segítségével idéztük fel a múltat, majd dr. Szilvási Csaba író, tanár foglalta össze gondolatait rímekben.

Rabi Ferenc, a Bánya, Energia, és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke köszöntette a megjelenteket. Beszédében felidézte a hazai szénbányászat jelentőségét, részletezte a tatabányai termelés kezdeteit.

Úgy fogalmazott, bár a mélyművelésű bányák az egész országban bezártak, 2020-ra működni fog a Mátrában két új lignitbázisú erőmű, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium újra vitára bocsátotta az energetikai ásványvagyon-hasznosítási és készletgazdálkodási cselekvési tervet, és a hozzá kapcsolódó stratégiai környezeti értékelést. A terv, intézkedéseket fogalmaz meg többek között az ásványivagyon-nyilvántartásról, a kutatásfejlesztésről, mintaprojektekről, az oktatásról, az intézményi rendszer fenntartásáról, és a geotermikus energiahasznosítás bővítéséről.

Ezt követően Aradszki András energiaügyi államtitkár tájékoztatott arról, hogy összesen harmincnégy felhívásra, 24 szerződést kötöttek bányászati tevékenységet végezni kívánó vállalkozásokkal, aminek eredményeképpen az államháztartásba nettó 8,5 milliárd forint koncessziós díj folyt be.

Az államtitkár a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat július elsejei megalakulásának fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy az új szervezet a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal összeolvadásával jött létre. Tevékenységének fontos része az egységes joggyakorlat és információbázis létrehozása és elérhetővé tétele, valamint a földtan, a geofizika, a bányászat és a klímapolitika területén a tudományos kutatómunka és az oktatás összefogása.

Szakál Tamás, a Magyar Bányászati Szövetség elnöke arról beszélt, hogy öröm, egy olyan szervezet élén köszönteni most a megjelenteket, amely már negyedszázaddal ezelőtt is a magyar bányászatért, annak fejlesztésért, és hatékony működéséért végzi tevékenységét.

Elmondta, a hazai ásványi nyersanyagok optimális felhasználása terén újabb módszerek kínálkoznak, az energetikai és vegyipari hasznosítás adhatja a jövőben rejlő lehetőségeket. Továbbra is az a stratégiai céljuk, hogy teljes körű partnerséget alakítsanak ki az ágazatot irányító minisztériummal.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere köszöntőjében elsősorban leszögezte, nagy megtiszteltetés településünknek, hogy az országos bányásznapnak lehetünk a házigazdái.

Majd a Modern Városok program jelentőségét emelte ki városunk szempontjából is, hiszen a közeljövőben megyeszékhelyünkön is számos fejlesztés realizálódik. Új funkciókkal, de a bányász hagyományokat őrző középületek, létesítmények újulnak meg a XXI. századi körülményeknek megfelelően.

A mai világban Tatabánya lakosságának megélhetését nem a bányászat, hanem a modern iparágak biztosítják, amelyek meghonosításában az elmúlt százhúsz év alatt kialakított munkakultúra, szellemiség segített. Ha sikeresek akarunk lenni a jövőben is, akkor ezekre a hagyományokra kell építkeznünk.
Ezt követően Aradszki András elismeréseket adott át a bányász szakma legkiválóbbjainak, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter 29 Kiváló Bányász kitüntetéssel és 10 miniszteri oklevéllel köszönte meg áldozatos tevékenységüket.
A BDSZ a települések támogatásáért, a bányász hagyományok őrzésért Ezüstgyűrűvel ismerte el Schmidt Csaba tevékenységét. A BDSZ Kongresszusi Ezüst fokozatú kitüntetésével, 70. születésnapján Vasas Mihályt, a BDSZ helyi elnökét.
A rendezvény a Bányászhimnusz közös éneklésével zárult, a Rozmaringos Bányász Egylet közreműködésével.

(Kormánymegbízotti Kabinet)