A globális felmelegedés következtében egész évben tart a kullancsveszély, nemcsak a külterületi részeken, hanem települések kertjeiben, parkjaiban is megtalálható a vérszívó. Jelenlétük száraz, hideg időben (0 C° alatt) csökken, a hőmérséklet és a páratartalom emelkedésével számuk gyakoribb. Márciustól októberig fokozottabban kell számolni a kullancsok aktivitásával.

A vérszívók által terjesztett betegségek tekintetében Magyarország közepesen fertőzött, ám Komárom-Esztergom megyében az elterjedtségük csak az enyhén fertőzött kategóriába tartozik. Annak érdekében, hogy elkerüljük a kullancsok által terjesztett betegségeket és megvédjük magunkat, családunkat, érdemes betartani néhány egyszerű szabályt.

Ha kirándulni megyünk fontos figyelni a ruházatunkra:

  • Világos öltözetet viseljünk annak érdekében, hogy a kullancsokat könnyebben észrevehessük.
  • Tűrjük be a nadrágunk szárát a zokninkba, hogy amikor lábunkkal az aljnövényzetben gázolunk, ne tudjanak bemászni ruházatunk alá a kullancsok.
  • Használjunk kullancsriasztó szereket, bőrünkre és öltözékünkre juttatva. A riasztószereket mindig a használati utasítás szerint alkalmazzuk, amelyből azt is megtudhatjuk, hogy milyen gyakran (hány óránként) javasolt az adott készítmény ismételt alkalmazása. A hatóanyagra vonatkozó információkat is megtaláljuk a címkén.

Kirándulás alkalmával:

  • Kerüljük a sűrű, nedves aljnövényzetet, a vadak által látogatott helyeket.
  • Gyakran ellenőrizzük ruházatunkat kullancsok után kutatva.

Kirándulásról hazatérve:

  • A kirándulásról hazatérve érdemes alaposan átvizsgálni bőrünket, különös tekintettel a hajlatokra és azonnal eltávolítani a kullancsot. Amennyiben a háziállataink is elkísértek bennünket, őket is vizsgáljuk át.
  • Ne engedjük háziállatainkat az ágyba, vagy más bútorra heveredni, mert a rájuk került kullancsokat behurcolhatják otthonunkba.
  • Ruhánkat tegyük egy műanyag zsákba, vagy ruhaszárítóba, hogy az esetlegesen ránk került kullancsok elpusztuljanak.

Fontos a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancs mihamarabbi felfedezése, eltávolítása, mivel az általa hordozott kórokozók átvitele jellemzően csak a szúrást követően néhány óra múlva kezdődik el, és ez általában eredményes módszer ennek megakadályozására. Sajnos a csípést követően akkor vehető csak észre a rovar, ha az ember kifejezetten keresi, vagy a kiszívott vér következtében jelentősen megnagyobbodott a mérete.

Az eltávolításhoz legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, vagy kiszedő kanál használata. Ennek előnye az, hogy a kullancs potroha nem nyomódik meg, így elkerülhető, hogy a bőrbe öklendezze a kórokozót tartalmazó váladékát. Szükség esetén azonban két körmünk közé fogva is kiszedhető a vérszívó, egy határozott mozdulattal húzzuk ki rögzülési pontjából.

A sebet langyos, szappanos vízzel öblítsük le. Eltávolításakor a bőrben maradhat a szájszerv, de ez kórokozó-átvitel szempontjából nem jelent veszélyt. Célszerű az eltávolítás idejét feljegyezni, hogy az esetleges betegség megjelenésekor az orvost tájékoztathassuk a kullancscsípés időpontjáról.

A vérszívók az emberre veszélyes kórokozókat hordozhatnak és terjeszthetnek, hazánkban a két legfontosabb fertőzés a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. A vérszívók 30-50%-a fertőzött, viszont a fertőzött kullancsok 90 %-a hordozza a Lyme-borreliosis kórokozóját.

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás hatásosan megelőzhető védőoltással, melynek beadását több nemzetközi egészségügyi szervezet is szorgalmazza. Magyarországon kétféle oltóanyagot forgalmaznak, mindkettőnek van gyermek és serdülő/felnőtt változata is. A megfelelő és tartós védettséghez a teljes, 3 adagos oltási sort és az emlékeztető oltások beadása is elengedhetetlen. Az alapoltást a szezon előtt, a tél végén javasolt elkezdeni, hogy tavaszi aktivitási időszakra már védettek legyünk. A foglalkozásuk miatt, vagy egyéb okból fertőzésnek kitett személyeket célszerű védőoltásban részesíteni. A Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás, az egyetlen védekezési mód, ha a kullancscsípést megelőzzük. A Lyme-kórt gyűrű alakú bőrpír jelzi, amennyiben a kullancscsípést követően bármilyen bőrtünet, izomfájdalom, láz, fejfájás, stb. tapasztalunk, forduljunk orvoshoz.

Háziállatainkat is célszerű kullancsellenes samponokkal, csöpögtethető spotokkal kezelni és az élősködők elleni nyakörveket használni.

(Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal)