Komáromban a Kemence Hagyományőrző Gasztro - kulturális és Közösségfejlesztő Egyesület jóvoltából fácán-kertet adtak át. A szervezet több pályázaton indult, köztük a 2020. évi közfoglalkoztatási mintaprogramban, melynekeredményei most váltak láthatóvá.

Az egyesület a mintaprogramban 10 fő hajléktalan foglalkoztatását vállalta, és a szállításukhoz szükséges kisbusz beszerzése is megtörtént. Az ő segítségükkel épült fel a „volier”, és a jövőben gombatermesztéshez szükséges sátrak kiépítésében is részt vesznek.
Az átadón Dr. Molnár Attila polgármester megköszönte az egyesületnek a segítséget, melyet a városért és az ott élő emberek jólétéért tettek, megmutatva ezzel milyen is egy igazi civil mozgalom.


Egy város akkor lesz erős, ha a közösségei erősek, ami Komáromban, Szőnyben meg is mutatkozott, hiszen a járványhelyzetben összefogtak, támogatták egymást, melyben szintén példamutató volt a Kemence Egyesület szerepe – mondta el Dr. Kancz Csaba. Azonban nemcsak emiatt nagyszerű ez a szervezet, hanem azért is, mert értéket teremt, támogatja a természetközeliséget, a gasztronómiát, a lovas kultúrát és a közösségépítést – zárta elismerő szavait a kormánymegbízott.


Bíró Katalin a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály Programkoordinációs Osztályának vezetője kiemelte, hogy a társaság olyan célcsoport-specifikusközfoglalkoztatási programot állított össze, ami biztonsággal fenntarthatja a jövőben a társadalmi vállalkozást. Gratulált a megépült fácán-kerthez, az épülőben lévő gombaházhoz és a már közösen befőzött és hasznosításra kerülő eperlekvárhoz is.

Végezetül az egyesület elnöke  Schmelcz Gézáné elmondta, az elkészült fejlesztéseket közösen álmodták és teremtették meg. Céljuk az volt, hogy egy olyan közösségi teret hozzanak létre, ahol megváltozott munkaképességű, hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő embereket tudnak foglalkoztatni.Az ünnepélyes szalagátvágás kapcsán Dr. Kreft-Horváth Lóránd a területrész képviselője is megköszönte munkájukat.

(Kormánymegbízotti Kabinet)