A gyermekek otthongondozási díjáról és az ápolási díj változásairól tartott sajtótájékoztatót a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalban Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott Dr. Gulyás Renátával, a Hatósági Főosztály főosztályvezető-helyettesével és Körtvélyfáyné Dr. Sztán Kingával, a Hatósági Főosztály, Szociális és Gyámügyi Osztály vezetőjével.

A kormányzat fontosnak tartja, hogy akik beteg vagy sérült gyermekeket gondoznak, azoknak még nagyobb mértékben tudjunk segítséget nyújtani – hangsúlyozta a kormánymegbízott. A GYOD (gyermekek otthongondozási díja) a kiskorú életkorától függetlenül megállapítható, az arra jogosultak köre a vér szerinti vagy örökbefogadó szülők. Hivatalból, a jogosultsági feltételek vizsgálata nélkül megyénkben összesen 460 fő esetén állapították meg a kollégák a támogatást – emelte ki Dr. Kancz Csaba. Az év további részében kérelem esetén is eljárnak. Ennek összege egységesen bruttó 100 000 forint, az ápolást végzők szempontjából pedig biztosítási jogviszonyt is jelent.

Dr. Gulyás Renáta főosztályvezető-helyettes arról tájékoztatott: továbbra is igényelhető a fogyatékos felnőtt, vagy tartós betegek ápolási támogatása, sőt bővült az arra jogosultak köre. A közvetlen családtagokon kívül a korábban nevelőszülői feladatokat ellátó személy, vagy a házastárs szülőjének, testvérének ápolása esetén is igényelhető gondozási díj. Összege 15%-al emelkedett az előző évhez képest. Újdonság még, hogy a munkaerő-piaci integráció elősegítése érdekében háromhavi ellátást kap az a személy, akinél a jogosultság az ápolt halála, vagy intézményi elhelyezése miatt megszűnik.

Körtvélyfáyné Dr. Sztán Kinga osztályvezető arról számolt be, hogy a gyermekek otthongondozási díját a vérszerinti vagy az örökbefogadó szülő veheti igénybe, de rendkívüli esetben a gyermekkel egy háztartásban élő is jogosult a támogatásra. A GYOD kizárólag az önellátásra képtelen kiskorú gondozása esetén jár. Könnyedség a gondozónak, hogy a gondozott az otthoni ellátás mellett maximum napi 5 órát óvodába is járhat, iskolába pedig korlátlan időtartamban. Az osztályvezető azt is kiemelte: a gondozó maximum 4 órai munkavégzést is folytathat, otthoni tevékenységének végzésére nincs időkorlát.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ellátás megállapítása iránti kérelmet a járási hivataloknál lehet benyújtani, a gyermek súlyos fogyatékosságára illetve tartós betegségére vonatkozó igazolásokkal együtt. Az önellátásra való képesség mértékét a járási hivatal szakértő útján vizsgálja. A kérelemhez kapcsolódó nyomtatványok elérhetőek a járási hivatalokban, illetve letölthetőek a KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK közül is.

(Kormánymegbízotti Kabinet)