A World Robot Olympiad (WRO) Lego robotépítési és -programozási verseny nemzeti döntőjét rendezték meg a tatabányai Földi Imre Sportcsarnokban.

A program célja, hogy a gyermekeket és a fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A WRO nemzetközi szinten 16. éve szervezi meg a tudomány, a technológia és az oktatás e seregszemléjét.

Ezzel egyesítik a 8-25 év közötti fiatalokat a világ minden tájáról kreativitásuk és problémamegoldó készségük fejlesztése érdekében. Négy kategóriában indulhatnak a lelkes résztvevők: Regular, Open, Football, valamint Advanced Robotics Challenge szekcióban.

A 2019-es versenyszezon témája a Smart Cities, így a résztvevő fiataloknak az Okos Városok témakörben kellett megoldaniuk az egyes kategóriákra vonatkozó feladatokat.

Szögi Zoltán, az Edutus Egyetem vezérigazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket, résztvevőket. Visszaemlékezett, hogy hat éve, amikor az Edutus még főiskolaként az aulában megrendezte első versenyét, 6 csapat mérte össze tudását, most pedig 176 csoport nevezett be az eseményre.

Schmidt Csaba polgármester megköszönte az Edutus Egyetemnek a döntő megszervezését, ahol mindenki megmutathatja tudását, fejlesztőkészségét. Bízik benne, hogy akiknek idén nem sikerült a világversenyre kvalifikálniuk magukat, jövőre ismét próbát tesznek.

Dr. Kancz Csaba elmondta, hogy fontosak az olyan események, ahol a fiatalok fejleszthetik kreativitásukat. A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy nehéz versenyről van szó, ahol az elmúlt évek tapasztalatát figyelembe véve mindig kiélezett volt a küzdelem, hiszen a felkészülést mind a tanárok, mind a résztvevők is nagyon komolyan veszik.

Mindenki, aki itt van, nyert – világított rá Prof. Dr. Dóka Ottó, a Széchényi István Egyetem rektorhelyettese, aki a csapatmunka fontosságáról szólt, amiből nem csak a felkészítettek, de a felkészítők is tanulnak.

(Kormánymegbízotti Kabinet)