A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal energia-megtakarítást eredményező felújításokat végzett kilenc középületen a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. A beruházások egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból valósultak meg.

Az épületek ünnepélyes átadóján, a Megyeházán Dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Czunyiné Dr. Bertalan Judit és Bencsik János országgyűlési képviselők, Schmidt Csaba polgármester és Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke vettek részt.


Dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár köszöntőjében arra mutatott rá, hogy hazánk élen jár az ilyen jelentős beruházások megvalósításában, ahol XXI. századi követelményként az energia ésszerű fogyasztása valósulhat meg. A fejlesztések révén jelentős mértékben csökkenek az épület fenntartási költségei. Arra törekszünk, hogy a környezettudatosság jegyében megfelelő körülményeket biztosítsunk az itt dolgozóknak, és az ide betérő állampolgároknak – fogalmazott az államtitkár.

A fejlesztéseknek köszönhetően olyan szolgáltatási színvonal és körülmények alakultak ki, amelyek méltóak egy nagyvároshoz – hangsúlyozta Bencsik János országgyűlési képviselő, hozzátette: példamutató együttműködés eredménye a megyeháza megújulása.
Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő szerint kiemelten fontos ez a beruházás, hiszen nemcsak a megyei önkormányzat, de számos más szervezet is korszerű körülmények között érhető el az épületben.

A Megyeházát komplex program részeként korszerűsítették, a külső homlokzatot és gépészetet is fejlesztették – emelte ki köszöntőjében Dr. Kancz Csaba. A kormánymegbízott hangsúlyozta: a kivitelezők lecserélték az összes nyílászárót, a teljes fűtési rendszert és szigetelték a falakat, a tetőre napelemes rendszert telepítettek. A fejlesztésekkel az épületek energiafelhasználásának csökkenését, a megújuló energia bevonását valósítottuk meg. 2019-ben újabb kétszázmilliót fordíthat a kormányhivatal az épületek belső korszerűsítésére.

Schmidt Csaba polgármester örömét fejezte ki, hogy a városközpontban újabb megszépült épülettel találkozhatnak a város lakói, az ügyeiket intézők. Kiemelendő, hogy a megyei jogú városok szövetsége energiahatékonysági programjához is szervesen igazodik a korszerűsített ingatlan, ahol mérsékelt energiafelhasználás kerül előtérbe.

Az épület „társtulajdonosaként” Popovics György elnök úr háláját fejezte ki mindazoknak, akik segítettek, hogy a hatvanhat éves ház energetikai és esztétikai szempontból egyaránt megújuljon.
Örülünk, hogy ezt a fontos beruházást el tudtuk végezni, reményeink szerint a jövőben az épületen belül is komoly átalakításokat végezhetünk

(Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal; Fotó: Ligeti Edina)