Az influenza-szezon zárásáról, a pollenhelyzetről és a kullancsveszélyről tartott sajtótájékoztatót Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott és Harsányiné Dr. Patkó Enikő tiszti főorvos a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalban.

Jelenleg már túl vagyunk az influenza-járványon, lassan megszűnnek a megbetegedések – hangsúlyozta a kormánymegbízott. Dr. Kancz Csaba kiemelte: megyénkben jelentős javulás érzékelhető az influenza jellegű megbetegedések terén, mely köszönhető a megelőzést bemutató munkának is és annak, hogy a lakosság egyre nagyobb számban igényli az oltást. Köszönet a média munkatársainak, hogy közös erővel fel tudtuk hívni erre a figyelmet. Az átoltottság megyénkben elérte a 74%-ot, amely messze a legnagyobb arány az elmúlt éveket figyelembe véve.

Az influenzajárvány helyébe a fák virágzásával egy időben a pollenszezon lép. Az allergiás tünetek megjelenése mellett a kullancsok elleni védekezésre is különös figyelmet fordíthatunk – tájékoztatott a kormánymegbízott. A tavasz kedvező időszak osztálykirándulásokra és szabadtéri családi programok szervezésére, és ezzel párhuzamosan a kullancsok megjelenésének is. Egészen az őszi hónapokig előfordulhatnak kullancscsípések, ezért is fontos ismerni a vérszívók elleni védekezés és megelőzés lehetőségeit – hívta fel a figyelmet Dr. Kancz Csaba.

Harsányiné Dr. Patkó Enikő tiszti főorvos asszony megerősítette egészségünk megőrzésének és a betegség elleni védekezés fontosságát. Az influenza jellegű megbetegedések kapcsán kedvezően alakult a járvány lezajlása a megyében.

A tiszti főorvos asszony a kullancsszezon témájára rátérve kiemelte: a vérszívók számára az ideális élettér a párásabb, nyirkosabb, árnyasabb erdei terület, de városi környezetben is gyakori megjelenésük. A betegség a kullancs által terjesztett vírusos agyhártya/agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. A csípés megelőzésének lehetőségei a megfelelő ruházat, a kullancsriasztó szerek használata és a védőoltás.

A tatabányai Polgármesteri Hivatal tetején pollenmérő készülék működik, mely megfelelő tájékoztatást ad a pollenkoncentrációról – hívta fel a tavaszi virágzású fák okozta allergiás tünetek megjelenésére a figyelmet a szakember. A tavalyi évben a mérések átlagos, illetve valamivel a középérték fölött mutattak pollenkoncentrációt.

Ebben az időszakban a virágzó fák, a nyár folyamán a fű félék okoznak kellemetlen tüneteket. Az erre érzékenyek megelőzéssel, megfelelő gyógyszeres kezeléssel védekezhetnek, az adott évszakban jellemző magas pollentartalmú növényekről a pollennaptár adhat támpontot – összegezte a tájékozatót Harsányiné Dr. Patkó Enikő.

(Kormánymegbízotti Kabinet)