A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal nyári ellenőrzéseinek eddigi tapasztalatairól számolt be sajtótájékoztatón Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott és Hajasné Dr. Hertelendi Valéria, a Tatabányai Járási Hivatal vezetője.

Nyáron fokozottan ügyelünk arra, hogy a megyében élő állampolgárok és a turisták is problémamentesen tudják igénybe venni a különféle szolgáltatásokat – mondta Dr. Kancz Csaba. A kormánymegbízott hangsúlyozta: a kormányhivatal szakemberei kiemelten figyelnek a vendéglátóhelyekre, valamint a szünidőre való tekintettel a táborok, kalandparkok, fesztiválok ellenőrzésére.


Örömteli, hogy évről évre csökken a szabálytalanságok száma, a jogszabályi előírásoknak megfelelően végzik tevékenységüket a vállalkozók – emelte ki. A munkaügyi ellenőrzések terén is elmondható, hogy csökken a feketén foglalkoztatott munkavállalók száma – tette hozzá. A munkavédelmi előírások betartására is nagy hangsúlyt helyezünk, hiszen azok betartásával sok baleset megelőzhető. A munkaügyi hatóság 140 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 75%-nál (105) tárt fel munkaügyi jogsértést, amelyek az ellenőrzés alá vont 522 munkavállaló 68%-át érintették (355 fő). Ezen a területen további ellenőrzések várhatóak – fűzte hozzá a kormánymegbízott.Hajasné dr. Hertelendi Valéria a közúti ellenőrzéseket illetően elmondta: a nyári szezon megnövekedett gépjárműforgalma is indokolja a vezetési és pihenési szabályok fokozott vizsgálatát. A hivatalvezető közölte: a nyári időszakban összesen 36 helyszínen 278 járművet, illetőleg járműszerelvényt vontak ellenőrzés alá a hivatal munkatársai, túlnyomó többségében a 3,5 t feletti haszonjárműveket. Ezek során a szakemberek a komplex ellenőrzésekre törekednek, azaz megvizsgálják a járművek műszaki állapotát, illetőleg ellenőrzik az üzemeltetési vagy közúti közlekedési szolgáltatás feltételeit, a vezetési és pihenőidő előírások betartását, a rakományrögzítést, a veszélyes áru szállításának feltételeit, esetlegesen össztömeg és tengelyterhelés mérést végeznek – sorolta.


A Tatabányai Járási Hivatal vezetője elmondta, hogy a nyári időszakban 25 esetben, azaz a vizsgált járművek 9%-ánál tártak fel intézkedést igénylő hiányosságot. Túlnyomórészt a vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályok megsértése, illetve a menetíró készülék nem megfelelő használata miatt kellett intézkedni (18 esetben), több esetben feltárták a hivatal munkatársai, hogy a jármű vezetője nem rendelkezik érvényes gépkocsivezetői igazolvánnyal, egy-egy esetben észlelték fuvarozói okmányok hiányát, fuvarlevél nem megfelelő vezetését és a megengedett össztömeg túllépését. Ebben az időszakban 3 esetben kellett valamely járművet műszaki vizsgára berendelni annak nem megfelelő műszaki állapota miatt – közölte Hajasné dr. Hertelendi Valéria.


A nyári szezonális ellenőrzés keretében 10 vendéglátó egységet ellenőriztek a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal munkatársai. Két fagylaltozó esetében a HACCP-kézikönyv naprakész működtetésében állapítottak meg hiányosságokat. Az éttermi vendéglátók ellenőrzése során jellemzőn műszaki, nyomonkövetési, higiéniai és az eszközök mosogatásával kapcsolatos hiányosságok kerültek rögzítésre.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések keretében külön hangsúlyt kapott a fiatalkorúak szeszes ital és dohányáruval történő kiszolgálásának felügyelete. A szakemberek tizennégy üzletet, két dohányboltot és egy vendéglátó egységet ellenőriztek, ezek közül sajnos 8 egységben kiszolgálták a fiatalokat. Évről évre visszatérő tendencia, hogy a nagyáruházak pénztáraiban a dolgozók nem kellően körültekintőek: a vásárlók személyét gyakran nem vizsgálják.

Természetesen az ellenőrzések folyatódnak, így a zöldségeket és gyümölcsöket is górcső alá vetik, de nem ér véget a strandok és fürdők vízminőségi, balesetbiztonsági vizsgálata sem. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal munkatársai a gyermektáborokat is ellenőrzik a nyugodt nyaralások érdekében.

(Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal)