A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából sajtótájékoztatót tartott a Kormányhivatalban Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Csonkáné Huszár Anita c. rendőr alezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály, Bűnmegelőzési Alosztály vezetője és Dr. Gulyás Renáta, a KEMKH Hatósági Főosztály főosztályvezető-helyettese.

A családokon belüli és az azon kívüli szóbeli, lelki, testi, szexuális vagy gazdasági jellegű bántalmazás napjainkban már nem csak esélyegyenlőségi, egészségügyi vagy jogi kérdés, hanem rendészeti, társadalmi, szociális probléma is – hangsúlyozta Dr. Kancz Csaba.

A kormánymegbízott kiemelte: éppen ezért a jogellenes cselekedet megelőzése közös célunk, ezen a téren pedig a sértettekkel való kommunikáció, a jelzőrendszeri szolgálat, az áldozatsegítés terén komoly előrelépésekről számolhatunk be.

Csonkáné Huszár Anita c. r.alezredes, a KEMRFK Bűnügyi Osztály, Bűnmegelőzési Alosztály vezetője a nők elleni erőszak kezelésében a rendőrség szerepéről, kötelezettségeiről beszélt és a kiszolgáltatottak fizikai és lelki megsegítését emelte ki.

Dr. Gulyás Renáta főosztályvezető-helyettes elmondta: a 2018. július 1-től hatályos büntetőeljárási kódex alkalmazása az ügymenetek felgyorsulását és hatékonyságuk növekedését eredményezte. Újdonság, hogy az eljárásban a sértett észrevételt tehet, jogorvoslattal élhet, vagy akár segítő közreműködését veheti igénybe.

(Kormánymegbízotti Kabinet)