Az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskolában tartották meg a IX. Nemzeti Tanévnyitót, melyen Erdő Péter bíboros, prímás, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke, Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Mészáros János, az iskola igazgatója köszöntötték a diákokat.

Mészáros János intézményvezető elsőként szólt a résztvevőkhöz, kiemelte: az iskolát a szatmári irgalmas nővérek a diákoknak építették 1929-ben, és már akkor modern felszereléssel látták el a tantermeket, még tanuszodát is építettek. A diákok aktív idejük nagy részét az intézmény falain belül töltik, ezért fontos, hogy jól érezzék ott magukat, mert az ismeretek is így maradnak meg jobban a fejükben.

Dr. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere szerint a tudás semmit nem jelent értékek nélkül. A diákokat megszólítva hangsúlyozta: az iskolában összegyűjthetik és élvezhetik a tudás gyümölcseit, de hogy el ne tévedjenek, meg kell tudniuk megkülönböztetni a jót a rossztól, az emberit az embertelenről. Hasznos az internet, melyen mindent meg lehet találni, de gondolkodni és értékesen élni csak a körülöttünk lévő dolgokból tudunk. Dr. Kásler Miklós a pedagógusokhoz is szólt: tanítani öröm, nevelni nehéz, ezért arra kérte őket, hogy hivatással tanítsanak és neveljenek. A kormány az oktatás tárgyi feltételeit folyamatosan javítja, az idei tanévben 190 milliárd forinttal többet költ erre a célra - emelte ki az emberi erőforrások minisztere. Hozzátette: az oktatás tartalmát azonban a pedagógusok határozzák meg és ehhez a családok és a diákok hozzáállása is elengedhetetlen.

Erdő Péter bíboros, prímás ünnepi köszöntőjében az intézmény létrejöttének körülményeit ismertette, rövid történeti kitekintést vázolt fel. Az egyház kötelességévé tette a papoknak, hogy a falvakban iskolát tartsanak fenn, fogadják a hívek gyermekeit és oktassák őket nagy szeretettel. Ezek a plébániai iskolák meghatározták az oktatás teljes rendszerét. Az esztergomi intézmény arcát azonban az 1990-as évek tették meghatározóvá, amikor újjászületett az egyházi oktatás, nemzetközi tapasztalatokkal megerősödve, korszerű módon. A Szatmári Irgalmas Nővérek bekapcsolódásával az intézményben színvonalas képzést valósítottak meg a kisgyermek kortól.

Az ünnepségen közreműködtek az iskola pedagógusai és énekkara, valamint népdal és néptánc csokor is színesítette a programot.

Köszönjük és büszkék vagyunk arra, hogy a Nemzeti Tanévnyitót megyénkben tartották, valamennyi diáknak és pedagógusnak eredményes és sikerekben gazdag 2018/2019-es tanévet kívánunk.

(Kormánymegbizotti Kabinet)