A megye aktuális munkaerő-piaci helyzetéről, a nyári diákmunka lehetőségekről, a vállalkozóvá válást segítő pályázatról és egyéb aktualitásokról tájékoztatták a sajtó képviselőit a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalban.

Megyénk foglalkoztatási helyzetének kedvező alakulására, a nyilvántartott álláskeresők mérséklődésére hívta fel a figyelmet Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott. Az idei év első negyedévében a nyilvántartott álláskeresők száma nem érte el az 5000 főt, mely a munkavállalási korú népesség 2,4 %-a. A térség gazdaságának erejét jól érzékeltetik a rendkívül kedvező adatok, valamint a pályakezdő fiatalok sikeres elhelyezkedése. A Foglalkoztatási Főosztályunk és a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai kiemelt figyelemmel kísérik az álláskeresők és a munkaadók igényeit, támogatják elhelyezkedésüket, valamint a közfoglalkoztatottak nyílt munkaerőpiacra történő irányítását.

Dr. Kancz Csaba úgy fogalmazott: örömteli, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium révén ismét nyári diákmunkára van lehetőség. A program célja a korai munkatapasztalat és jövedelemszerzés elősegítése. Megyénk számára összesen 110 millió forint áll rendelkezésre, amelyből minimálisan 810 fő nappali tagozatos tanuló munkavállalása biztosítható.

Hajasné dr. Hertelendi Valéria, a Foglalkoztatási Főosztály vezetője a nyári diákmunka megyei megvalósítása kapcsán elmondta: a program keretében az önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények a nyári időszakban 2,5 hónap időtartamban, 16-25 éves korosztályú, nappali tagozatos tanulókat foglalkoztathatnak. Az önkormányzatoknál legfeljebb 6 órás, a mezőgazdaságban és vendéglátásban 8 órás munkavállalásra van lehetőség. A diákok jelentkezését június 1-től várják a járások foglalkoztatási osztályain.

2017-ben már sikeres volt az álláskeresők önfoglalkoztatásának támogatása, mely az idei évben is folytatódik – közölte a szakember. A pályázat révén az igénylők számára hárommillió forint vissza nem térítendő forrás biztosítható, mely tárgyi eszközök beszerzésére, ingatlan vásárlásra, felújításra vagy korszerűsítésre használható fel. Ezt egészíti ki a legfeljebb hat hónap időtartamra adható munkabér támogatás. Ezen finanszírozási formákkal ösztönözzük a saját vállalkozások beruházási célú terveit – fogalmazott a főosztályvezető.

 

(Kormánymegbízotti Kabinet)