Az SK Innovation Hungary dél-koreai akkumulátorgyártó cég közel százmilliárd forintos beruházást hoz létre Komáromban. A gyáravató ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Czunyiné Dr. Bertalan Judit kormánybiztos, Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Dr. Molnár Attila polgármester, Csaba Gábor szöuli nagykövet, Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke, valamint a társaság vezetői vettek részt.

Az ünnepélyes alapkőletételen Yea Sun Yoon, a Battery Business elnöke köszöntőjében elmondta: a beruházás azzal a céllal jön létre, hogy jobban megfeleljen az európai autógyártók iránti keresletnek.

Az üzemcsarnok 430 ezer négyzetméteres lesz, ahol a gyártást 2020-ban kezdik meg és a termelés kapacitása évente eléri a kétszázötvenezer darab, elektromos autókba használható lítium-akkumulátor számot. Az elnök kiemelte még, hogy a gyárban mintegy 400 fő számára biztosítanak munkahelyet.

Jae Won Chey elnök vezérigazgató köszönetet mondott a magyar kormánynak, az önkormányzatnak és a befektetési ügynökségnek is, hogy lehetővé tették a cég magyarországi létrehozását. Az elektromos autó a gépjárműipar jövője - hangsúlyozta az igazgató, hozzátette: az SK Innovation Dél-Korea harmadik legnagyobb vállalata, Magyarországon harmadik akkumulátorgyártóként kezdi meg működését.

Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő beszédében a cég Duna-parti városba és országunkba vetett bizalmát emelte ki. Komárom a siker pályájára lépett, a Duna-Híd megépítése és a dél-koreai beruházás a település történetének fontos mérföldköve. Az akkumulátort gyártó gazdasági társaság magyarországi létével az európai autópiac élmezőjébe kerül.

A kormány a vállalkozás magyarországi gyárának létrehozását 8,17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti - hangsúlyozta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az autóipar kiemelt jelentőségű gazdasági ág, melyben Magyarországon mintegy százhetvenhatezer ember dolgozik.

Az autógyártásból származik az ország ipari termelésének közel egyharmada, ezért az ezen a területen elért erős pozícióinkat szeretnénk megtartani és mindent elkövetünk azért, hogy olyan jövőbe mutató technológiák érkezzenek az országba, mint ez a plug-in hibrid járművekhez használatos lítium-ion akkumulátor-cellákat gyártó cég is – fogalmazott a miniszter.

A koreai beruházás nemcsak Komárom és a térség, de Magyarország gazdasági életében is kiemelkedő befektetés. Gratulálunk a városnak és a cég vezetőinek a világszínvonalú és európai lefedettségű beruházáshoz.

(Kormánymegbízotti Kabinet)