„Miénk a Gát!” elnevezéssel első alkalommal rendeztek nemzetközi gátfutást Komáromban, a Monostori Erődben. 2013 júniusában a Dunán kialakult történelmi árvíz rendkívüli összefogást igényelt a védekezés feladataiban közreműködő szervezetektől és önkéntesektől. Ennek a kritikus helyzetnek a sikeres megoldására emlékeztek a verseny megszervezésével.

Öt évvel ezelőtt, június 8-án tetőzött a Duna Komáromnál 845 centiméterrel, az eddig mért legnagyobb vízszinten – emelte ki Bakos Sándor alezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság titkára. Komáromban és a térségben közös munkával több ezren védekeztek a vízügyi szervektől, a honvédségtől, a rendőrségtől, a katasztrófavédelemtől, a büntetés-végrehajtástól, a közigazgatási, az önkormányzati, az egészségügyi és az önkéntes szervezetektől.

A közös összefogás eredményeként sikerült a veszély elhárítása. Az emlékfutást azért rendezte meg a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság, hogy emlékezzünk arra a közösségi érzésre, amely a védekezés folyamán kialakult mindannyiunkban. Akkor olyan erős kapcsolatok születtek, amelyek a mai napig alapját képezik bármilyen válsághelyzet kezelésének.

Az emlékfutásra harminc szervezet nevezett, köztük árvízvédelmi szervek, megyei intézmények képviselői, komáromi általános- és középiskolások. A Duna melletti gáton öt, tíz és huszonegy kilométeres távok közül választhattak a sportolók. A legfiatalabb versenyző a komáromi Dózsa György Általános Iskola nyolc éves tanulója.

A résztvevők a futás mellett kipróbálhatták a katonai toborzók által üzemeltetett Gripen szimulátort, megtekinthették a területi tűzmegelőzési bizottság kiadványait, megismerhették a tűzoltónak jelentkezés feltételit. A megyei vöröskereszt elsősegélynyújtással kapcsolatos tesztjeit is nagy érdeklődéssel töltötték ki az érintettek.

A programot a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság szervezte, de a kezdeményezéshez csatlakozott az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a megemlékezés apropóján emléktábla-avatást is szervezett.

További együttműködő szervezetek:

  • Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület
  • Komárom Város Önkormányzata
  • KEM Katasztrófavédelmi Igazgatóság
  • KEM Rendőr-Főkapitányság
  • MH 25. Klapka György Lövészdandár
  • Monostori Erőd Nonprofit Kft.
  • NAV KEM Adó-és Vámigazgatósága
  • MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 9. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda
  • Országos Mentőszolgálat KEM Mentőszervezete
  • Magyar Vöröskereszt KEM Szervezete

(Kormánymegbízotti Kabinet)