A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság (MVB) Katasztrófavédelmi Munkacsoportjának tagjai, a helyi védelmi bizottságok elnökei, és a feladatok ellátásában, a védelmi igazgatásban közreműködő szervezetek képviselői, a települések polgármesterei tekintették át továbbképzés keretében a nukleárisbaleset-elhárítás során végrehajtandó feladatokat.

Erdélyi István c. tű. ezredes a MVB titkárhelyettese köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Fodor János a Kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg az előadás sorozatot. Kiemelte: szükség van az ilyen jellegű eseményekre való felkészülésre, hiszen ha egy nukleáris baleseti esemény veszélyezteti a lakosságot, a környezetet, még normál, béke időszakban is képesnek kell lenni a védelmi igazgatás közreműködőinek ezen feladatok ellátásra.


Az ülésen szó esett radiológiai ismeretekről, a megyei nukleárisbaleset-elhárítási intézkedési tervről, a veszélyhelyzet során végrehajtandó feladatokról, vízellátás biztosításáról, valamint a nemzetközi gyakorlati tapasztalatokról.

A felkészítő második felében bemutatásra kerültek a Katasztrófavédelmi Mobil Labor gépjármű radiológiai műszerei, ismertették a vészhelyzet esetén az elsődleges beavatkozóknak szóló eljárásrendet. Az értekezletet Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője zárta.

(Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)