Az idei év egyetlen nagyszabású mezőgazdasági szakvására nyílt meg szeptember 10-én Bábolnán.

A gazdanapok szeptember 12-ig tartanak, szabadtéren és csarnoképületben sokféle látnivalóval.

A rendezők nemcsak a szakembereket várják, hanem a nagyközönség számára is hasznos, érdekes információkkal szolgálnak. Több mint 200 kiállító mutatkozik be, lesz kukorica-fajtabemutató, szántóföldi mozgógép- és drónbemutató, interaktív talajszelvény, kézműves kiállítás, valamint arborétumlátogatás lovas kocsival. A látogatók szervezett csoportokban 2020-ban is megtekinthetik a Ménesbirtok történelmi értékű épületegyüttesét és híres lóállományát.

Az ünnepélyes megnyitóra illusztris vendégek érkeztek megyénkbe: Dr. Nagy István agrárminiszter, Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem rektora, valamint René van Hell, Hollandia magyarországi nagykövete. Komárom-Esztergom megye vezetői közül jelen volt Dr. Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke, Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, valamint Horváth Klára polgármester.

Haál Gábor, a bábolnai ménesbirtok igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd elmondta, hogy igazi ünnep ez a nap a gazdatársadalom számára. A kukorica fajtakísérletek is visszatértek Bábolnára, hiszen a kiállítás újjáélesztett hagyománya a kukorica-fajtabemutató, amely alapján nyolc nemesítő cég 33 parcellán keresztül mutatja be a legújabb kukorica hibridjeit.

Dr. Nagy István miniszter beszédében elmondta: megható az agrártársadalom előtt állni, hiszen ebben a rendkívüli időszakban rendkívüli helytállásról adtak bizonyságot, amiért köszönet illeti a magyar gazdákat. A járványnak nagy tanulsága, hogy mennyire fontos a hazai élelmiszer, ez ráirányította figyelmünket a magyar élelmiszer védelmére, gazdaságunk erősítésére. Kiemelte, hogy a pandémia miatt 2020-ban a 33. Bábolnai Gazdanapok az egyetlen olyan nagy mezőgazdasági szakvásár, ahol az agrárium a szakmai presztízsnek megfelelően mutatkozhat be és színvonalas programot kínál a gazdálkodóknak.

Az Agrárminisztérium a korábbi támogatási formákon túl a Gazdaságvédelmi Alapból 25 milliárd forint értékben, több támogatási konstrukciót hirdetett meg, amelyek segítik a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus gazdasági hatásainak kezelésében – közölte a miniszter.

(Kormánymegbízotti Kabinet)