A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalban is megemlékeztek Trianon 100 éves évfordulójáról és a Nemzeti Összetartozás Napjáról. Sajnálatos módon a járványhelyzet miatt a hivatal munkatársainak mellőzniük kellett a – korábbi években megszokott – színvonalas, diákok általi múltidéző előadást.

Az eseményen Dr. Kancz Csaba emlékeztetett: 1920. június 4-én 16:32-kor írták alá a magyar nemzet sorsát eldöntő történelmi okiratot. Ennek köszönhetően nemzetállamok helyett soknemzetiségű országok jöttek létre, ahol a kisebbségbe szorult magyarság ugyanolyan diszkriminatív bánásmódban részesült, mint amilyennel korábban a Monarchia alatt éppen az akkori többségi magyarságot vádolták – mondta a kormánymegbízott. Beszédében felelevenítette a 2004. december 5-én történt sikertelen népszavazást is, amely a békeszerződés által szétszakított társadalom újraegyesítésének egyik esélye lehetett volna.

2010. május 31-e óta ez a nap a Nemzeti Összetartozás Napja is hazánkban, amellyel kifejezzük a magyarság minden tagjának határokon innen és túl, hogy nincsenek egyedül. Ezért szólnak ma a harangok és fohászok, legyen békesség a földi országunk mezsgyéjén belül és a kívül élők számára egyaránt.

(Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal)