A Komárom-Esztergom Megyei Idősügyi Tanács 2019-ben alakult meg az Idősek Világnapján, október 1-jén.Elsődleges célja, hogy a megyében élő időskorúak érdekeit feltárja, megfogalmazza és képviselje.

Tagjai a megyei nyugdíjas szervezetek köréből kerültek ki, kiegészülve a nyugdíjas ügyekkel foglalkozó megyei szakmai szervezetekkel, elnöke a megyei közgyűlés elnöke, alelnöke az Életet az éveknek megyei nyugdíjas szervezet megyei szervezetének vezetője, titkára a megyei önkormányzati hivatal jegyzője.

Idén a veszélyhelyzet utáni első ülésüket tartották, ahol a 2020-2021. évi munkatervek elfogadása után Pretsner Ramóna, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársa tájékoztatta a megjelenteket az időseket érintő köz- és vagyonbiztonság helyzetéről. Az ülésen megszavazták az Idősbarát Önkormányzat Díj megalapítását is, amelyet két kategóriában hoztak létre: 1500 fő lakosságszám alatti települések és 1501-6000 fő közötti lakosságszámú települések. Olyan jó gyakorlatokat, megoldásokat bevezető önkormányzatok kaphatják ezt a díjat, amelyek a kötelező feladatellátást kiegészítik, illetve azok minőségét, eredményességét javítják, továbbá közvetlenül reagálnak a helyi idős lakosság aktuális szükségleteire.

(Kormánymegbízotti Kabinet)