Ebben az esztendőben is megtartották a hagyományos Magyary Zoltán emlékkonferenciát Tatán.

Elsőként Magyary Zoltán emléktábláját koszorúzták meg a Tatai Járási Hivatalnál, majd Magyary mellszobránál helyezték el az emlékezés virágait az Öreg-tó partján.

Itt dr. Dargay Eszter, a Magyar Kormánytisztviselői Kar alelnöke mondta el ünnepi gondolatait, illetve a szülőházánál is fejet hajtottak. Utóbbi helyszínen dr. Veres Zoltán, Komárom-Esztergom megye jegyzője emlékezett meg a nemzetközi hírű közigazgatás tudós munkásságáról, eszmeiségéről.

Már tizenöt esztendeje rendezik meg ezt a hagyományos ülést, idén az iskolateremtő tudós születésének 129. évfordulóján.
Az ünnepi alkalmon részt vett: dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Bencsik János országgyűlési képviselő, Michl József, Tata polgármestere, dr. Vida Dóra, a kormányhivatal főigazgatója, Ströcker Zoltán, a kormányhivatal igazgatója, Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke, a megyei közgyűlés alelnöke, dr. Veres Zoltán megyei jegyző, illetve a járási hivatalvezetők.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott beszédében elmondta, hogy Magyary Zoltán személyében nem egy szobatudósról, nem egy elméleti szakemberről emlékezünk meg, hanem egy olyan, a közigazgatás alakításában tevékeny szerepet játszó kutatóról, aki egyben iskolateremtő volt. Befutotta az egyetemi pályát, és egy olyan minisztériumban tudott dolgozni, ahol tovább lehetett fejleszteni a tudást. - Ami Tatát illeti, itt a mintajárás kialakításával ezt a gyakorlatba is át tudta ültetni. Magyary egyébként már akkor megfogalmazta, a jogszerűség egy alapkövetelmény, de emellett legalább ilyen lényeges az eredményesség és a hatékonyság. Mai modern szavakkal talán menedzser-szemléletnek hívhatjuk. Az állampolgároknak igyekszünk segíteni a jogérvényesítésben, de  a kötelezettségeket is betartatjuk.
A jogszabályok mögött azonban lássuk az embert, és tudjuk a szabályokat úgy alkalmazni, hogy egy eljárás gyorsan befejeződjön, ne legyen bürokratikus, és az ügyfél is elégedettséget érezzen. Ez az az aktuális üzenet, amit Magyary megfogalmazott számunkra - hangsúlyozta.

Popovics György köszöntőjében úgy fogalmazott, a megye 2013 óta építi és fejleszti a Megyei Értéktárat, amely gyakorlatilag mára már egy mozgalommá vált. Jelenleg több mint nyolcvan „megyei kincset” vonultat fel. Reményeink szerint Magyary Zoltán szakmai és tudományos munkássága is bekerülhet majd a megyei értékek sorába. Popovics György felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy jelentős mérföldkő lehet az Értéktár életében, mert lényeges, hogy azok a magasan kvalifikált személyek, akiknek munkássága szűkebb hazánkban teljesedett ki, akik itt helyben tevékenykedtek, azok az értéktárban helyet kapjanak.


Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke leszögezte, a Magyary konferenciák igazi „töltekezést” jelentenek számukra, mind a népfőiskola tagjainak, mind a közszolgálattal foglalkozó kollégáknak is.
A köszöntők után szakmai előadások következtek. A közigazgatás aktuális kérdéseiről dr. Kovács Zoltán, területi közigazgatásáért felelős államtitkár beszélt. A közigazgatás rendszerében történt változásokat és hatásait is részletezte a hallgatóságnak.


Államtitkár úr szerint Magyary Zoltán alapjain továbbhaladva, a közigazgatásban az egyik legfontosabb alapelv az ügyfélkultúra megújítása, valamint a szervezeti átalakítás és a hatáskörök elrendezése. Ezek a témák már Magyary tudományos munkájában is szerepeltek.
Dr. Kovács Zoltán szerint a XXI. században a legfontosabb az informatikafejlesztés, ami nem csupán közigazgatási, hanem korosztályi kérdés is, ráadásul a technológia változásainak az ügyintézési rendszerben is meg kell jelenniük.
Tata és a felsőoktatás kapcsolata a Magyary-terv 2.0 tükrében címmel Michl József Tata város polgármestere tartott előadást.

Majd a Felnőttoktatás Magyarországon címmel Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár prezentációját hallgathatták meg a jelenlévők.

Fotók: Hamburger Kinga

A Piarista rend szerepe, jelentősége a magyar oktatásban és Tatán címmel dr. Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára levéltárosa, az élethosszig tartó képzés a közigazgatásban témájában Méhes Tamás az NKE Vezető- és Továbbképző Központ igazgatója, illetve a tatai népfőiskola múltjáról és az újrakezdés eredményeiről dr. Márkus Mihály ny. református püspök számolt be.
A Magyary Zoltán Szakkollégium tevékenységét Moravcsik Dóra, a társaság 2015. évi Magyary díjasa mutatta be, végül Bencsik János gondolataival zárult az ülés.

(Kormánymegbízotti kabinet)