Az ólom a földkéregben kis mennyiségben található fém, amely számos formában létezik a levegőben, talajban, vízben, mind a természetben mind pedig a lakókörnyezetünkben.

A geológiai eredetű vagy emberi szennyezésből származó ólom már a vízkivétel helyén, a nyersvízben is jelen lehet. A vízkezelés során alkalmazott vegyszerek nehézfém-szennyezése ugyancsak hozzájárulhat az ólom megjelenéséhez. Ennél azonban jelentősen több ólom kerülhet az ivóvízbe a régi, 30 évnél öregebb vízhálózatokban még ma is sok helyen megtalálható ólomcsövek és ólom tartalmú szerelvények korróziója következtében, azokból kioldódva.

Az élelmiszerekkel és ivóvízzel elfogyasztott ólom csak részben szívódik fel a gyomor-bélrendszerben. A felszívódott, és véráramba bejutó ólom a vörösvértestekhez kötődik, nagyobb része rövid időn belül a vizelettel ürül, míg egy része a csontokban, hajban, körömben raktározódik. Felnőttek esetében a szervezetbe került ólom szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, csökkent veseműködéshez és termékenységi zavarokhoz vezethet. Emellett felléphetnek központi idegrendszeri tünetek, mint például a végtagok remegése is. A terhes anyák, magzatok, csecsemők és kisgyermekek különösen érzékenyek az ólom káros hatásaival kapcsolatban, ugyanis testtömegükhöz képest több vizet vesznek fel, nagyobb arányban kötik meg a benne lévő ólmot.

Fotó: greenfo.hu

2013. december 25-től az Európai Unióban az addigi 25 mikrogramm/literről 10 µg/literre csökkent a határérték.
Az ólomtartalmú ivóvíznek nincsen különös íze vagy szaga, így pl. fémes íz megjelenése nem utal az ivóvízben lévő ólom mennyiségére.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya 2014. évben Komárom-Esztergom megye valamennyi településén elvégeztette a szolgáltatott ivóvíz ólomtartalmának vizsgálatát. A vizsgálatok a települések 1-1 közintézményében, oktatási-nevelési-, illetve gyermekintézményében történtek. Az eredmények alapján elmondható, hogy a szolgáltatott ivóvíz minősége valamennyi településen megfelelő minőségű.
Ha az épület kora alapján feltételezhető, hogy ólom kerülhet az ivóvízbe, érdemes a csapvizet megvizsgáltatni. Amennyiben valaki szeretne meggyőződni arról, hogy az általa lakott épületben mekkora a víz ólomtartalma, térítés ellenében bármelyik, arra akkreditációval rendelkező laboratóriumot felkeresheti és megrendelheti a vízvizsgálatot.

Amennyiben a csapvízben nagy mennyiségű ólom van jelen, javasolt valamilyen módon csökkenteni annak koncentrációját.
Végleges megoldást az ólomcsövek TELJES cseréje jelentheti.

Amennyiben a cserére nincs mód a Népegészségügyi Főosztály javasolja az alábbi átmeneti intézkedések megtételét:

• Fogyasztás (ivás, főzés, ételek, italok készítése) előtt 1-2 percig mindenképpen folyassa ki a csapot!

• Fontos, hogy ivás, főzés, ételek és italok készítéséhez kizárólag a hideg vizet használja, ugyanis a meleg víz nagyobb mértékben oldja a fémeket, így az ólmot is!

• Forralással a víz ólomtartalma nem csökkenthető, sőt a párolgás miatt a visszamaradó vízben koncentrálódik.

• Ha igazolt, hogy a vízvezetékből ólom kerül az ivóvízbe, akkor várandós édesanyák, csecsemők, kisgyermekek számára mindenképpen egyéb forrásból származó víz (pl. ásványvíz) felhasználását javasoljuk ivás és ételkészítés céljából.

• Az ivóvízben lévő ólom mennyiségének csökkentésére átmeneti megoldásként szóba jöhet bizonyos otthoni ivóvíz-utótisztító kisberendezések alkalmazása, azok hátrányainak mérlegelése mellett.

Elsősorban a zeolitot, egyes ioncserélő műgyantákat és a fordított ozmózis membránt tartalmazó kisberendezések lehetnek alkalmasak az ivóvíz ólomtartalmának megfelelő mértékű csökkentésére. Fontos, hogy kizárólag OTH engedéllyel rendelkező kisberendezést alkalmazzunk, az alkalmazási feltételek betartása mellett.

A kisberendezések alkalmazásával kapcsolatban részleteket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal honlapján (www.antsz.hu) olvashat, illetve további tájékoztatás kérhető az Országos Közegészségügyi Központ Vízhigiénés osztályának munkatársaitól (telefon: 1/476-1173 ; e-mail: [[[zvyWBmJ8DTONZZZrdml6b3N6dGFseUBva2kuYW50c3ouaHU=]]]).

(ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Közegészségügyi Központ, Kormánymegbízotti Kabinet)