Harmadik alkalommal rendezte meg a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalban a közfoglalkoztatási kiállítást, amelyen negyven kiállító volt jelen ebben az esztendőben.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott köszöntőjében kifejtette, hogy a kormányzat a foglalkoztatás terén évekkel ezelőtt paradigmaváltást hajtott végre, a munka alapú társadalomra helyezte a hangsúlyt.

- Ezzel együtt azt a célt tűztük ki, hogy a teljes foglalkoztatottság irányába induljunk el. Ma már azzal szembesülünk, hogy jelen van a munkanélküliség, de a munkaerőhiány problémájával is szembe kell néznünk. Örülök annak, hogy a reálgazdaság képes volt arra, hogy sok munkahelyet teremtsen. 2011-től a kormányzat elindította a közfoglalkoztatási programot, ami azt biztosította, hogy azok az állampolgártársaink, akik nem tudnak az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedni, kapjanak újabb lehetőséget a bizonyításra. Már akkor látszódott, hogy valódi értékteremtés történik e foglalkoztatás keretében. Ebben pedig megyénk polgármesterei partnerek voltak, hiszen ők tudták a legjobban, hol kellenek a legjobban a „segítő kezek” településükön.
Évről évre növekedett a közfoglalkoztatottak létszáma 2016-ig, a kedvező gazdasági mutatók hatására azonban ez a létszám csökkent az elmúlt időszakban - emelte ki dr. Kancz Csaba.

A megnyitót követően szakmai fórumon vehettek részt a települések polgármesterei, a jegyzők, a projektben résztvevő szakemberek.

Elsőként Rohonczi László, Ete polgármestere a Közfoglalkoztatás hatása Ete település életére címmel tartott előadást, majd az esztergomi Via Bona Foglalkoztatási és Nonprofit Kft. szakmai vezetője, Molnár Tibor beszélt a közfoglalkoztatás tapasztalatairól a hajléktalan mintaprogramot megvalósító közfoglalkoztatónál, végül a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság, Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának vezetője, Réthy Pál tájékoztatta a hallgatóságot a 2017. második félévében történő foglalkoztatási feladatokról, és a jövő évi programokról.

Fotók: Hamburger Kinga

(Kormánymegbízotti Kabinet)