Koszovói békefenntartó kontingens 18. váltásának kibocsátó ünnepséget tartott a Magyar Honvédség a 25. Klapka György Lövészdandár laktanyában.

A rendezvényen többek között dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, dr. Beró Henrietta tatai alpolgármester, Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke, dr. Farkas Gábor, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, és a rendvédelmi szervek képviselői búcsúztatták a misszióba induló magyar katonákat az alakuló téren. Az ünnepi eseményen háromszázötvenhárom honvédtől köszöntek el feljebbvalóik, parancsnokaik és családtagjaik.

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter beszédében elismerését, tiszteletét fejezte ki a magyar katonáknak azért, amit a haza védelmében tesznek és helytállnak a külszolgálatokban. A közösség erejét és megmaradását abban látja, ha tagjai olyan felelősségteljes feladatot látnak el, mint a misszióba készülő katonák. Úgy fogalmazott: a kormány mindent megtesz azért, hogy honfitársaink biztonságban élhessenek az országban, ezért bízik benne, hogy a nehéz nyugat-balkáni terepen a magyar alakulat eredményesen helytáll. Dr. Simicskó István hangsúlyozta: a brüsszeli politika generálja azt, hogy az európai keresztény civilizáció törékennyé váljon, de az állampolgári kötelességünk, hogy ne hagyjuk, tegyünk a keresztény értékeink megtartásáért.

A miniszter a továbbiakban örömét fejezte ki, hogy a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderő-fejlesztési Programnak köszönhetően a hadseregben kicserélik a régi eszközöket és új felszerelést kapnak a katonák, valamint nő az illetményük is. 100 új Ikarussal bővül a gépjárműpark, melyből egy részük azt a célt szolgálja, hogy a misszióban lévőket a féléves külszolgálat ideje alatt néhány napra hazautaztathassák családtagjaikhoz.

Ezt követően Markovics Milán Mór százados, tábori lelkész kibocsátó áldását adta a békefenntartó katonákra és a háttér-országban biztonságot nyújtó családtagjaikra.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott az ünnepséget követően Takács Lászlónak, a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság tagjának kiváló munkájáért emlékérmet adott át. Benkő Tibor vezérkari főnök pohárköszöntőjében elmondta: komoly, október óta tartó felkészítésen vettek részt a békefenntartó alakulat tagjai. Mindannyian tudjuk, sem a felkészülés, sem a kint töltendő félév sem könnyű időszak, de bízva a katonák lelki és erőnléti erejében, szolgálatuk eredményes lesz.

A Magyar Honvédség 1999 óta folyamatosan jelen van Koszovóban, a mostani kibocsájtás alkalmával a Nyugat-Balkáni KFOR kontingensbe 353 katonát indítottak útnak, közülük 260 a tatai laktanyában szolgál. A békefenntartói feladatot március 1 és szeptember 30 között látják el a külszolgálatuk alatt a honvédek.

Hálánkat és köszönetünket fejezzük ki a külföldi misszióban szolgáló magyar katonáknak, és mindazoknak, akik valamennyi határon biztosítják a haza védelmét!

További képek elérhetők ide kattinta.

(Kormánymegbízotti Kabinet)