Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évről évre felhívja a figyelmet a kézhigiéné fontosságára, hiszen sok fertőzés megelőzhető alapos kézmosással. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal is.

A WHO célja, hogy a lehető legtöbben részt vegyenek a globális mozgalomban. A megfelelően elvégzett kézhigiéné az otthoni és intézményi betegellátás elengedhetetlen része, mert a megfelelő időben és módon elvégzett kézfertőtlenítés az alapja a fertőzések megelőzésének. A kórházaknak kulcsfontosságú a betegellátás minősége és a betegbiztonság garantálása, ezt helyezi középpontba a Kézhigiénés Világnap.

2019-ben a WHO az intézmények részére összefoglaló felmérést tervez a témában. Az egészségügyi létesítmények kitöltött adatlapjainak véleményezését követően azok  elkészíthetik a helyi fejlesztési terveiket, valamint értékelhetik és módosíthatják elképzeléseiket az erőforrás-felhasználás javítása érdekében.

A kormányhivatal népegészségügyi szakterülete az ellenőrzései során kiemelt figyelmet fordít a kézhigiéné infrastrukturális elemeinek meglétére, a megfelelően végzett fertőtlenítés gyakorlatának oktatására, illetve a felhasznált alkoholos higiénés szerek fogyásának monitorozására. A szakemberek emellett a megyében működő, tematikus munkacsoportok tevékenységét előadásokkal, plakátokkal, szükség szerint oktatásokkal segítik.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy  mindenkinek, aki beteg emberrel érintkezik, fokozottan kell ügyelnie a megfelelő fertőtlenítésre. Vigyázzunk a személyes higiénénkre, akadályozzuk meg a betegségek terjedését!

(Népegészségügyi Főosztály)