Magyarországon a legtöbb településen kiváló minőségű ivóvíz folyik a csapból.

A csapvíz azonban nemcsak ásványi anyagokat, hanem káros szennyezőanyagokat is tartalmazhat, mint pl. az ólom, ami legnagyobb mennyiségben az ólomcsövekből oldódik ki.  Az ólom egy nehézfém, amiből ha túl sok kerül a szervezetbe, káros lehet az egészségre. Az ivóvíz ólomtartalmának határértéke 10 µg/l. Ólomcsövek többnyire a régi házakban találhatók, ezért főleg az itt élőket érintheti a régi csövekből származó ólomszennyezés. A legegyszerűbb módja a szennyezés csökkentésének, ha fogyasztásra való használata előtt 1-2 percig kiengedjük a csapvizet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (továbbiakban NNK) Ólom Munkacsoportja koordinálásával elindult az EFOP.1.8.0 – VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú komplex népegészségügyi projekt, mely többek között az ivóvízzel az emberi szervezetbe kerülő ólom vizsgálatával foglalkozik.

1.    A lakosságnak lehetősége van az ún. „Nyitott Laboratórium” program keretein belül ingyenesen megvizsgáltatni az általa fogyasztott ivóvizet. Az NNK munkatársai a vizsgálati eredmények tükrében tanácsot adnak azzal kapcsolatban, hogy mit lehet tenni, ha ólom van a vízben, hogyan csökkenthető, vagy akár szüntethető meg teljesen ez a kockázat.

2.    A programmal párhuzamosan fut egy országos felmérés is, melynek kapcsán az országban több mintaterület került kijelölésre. A feltáró monitoring célja annak megállapítása, hogy a szennyeződés a háztartások mekkora arányát érinti. A monitoring hossza várhatóan 6 hónap. A vizsgálatban kizárólag azok vehetnek részt, akik a kijelölt mintaterületen élnek.
A kijelölt mintaterület Komárom-Esztergom megyében:
- Esztergom: Királyi városrész
- Tatabánya: Bánhidai lakótelep

A felmérések alapján az NNK elkészíti Magyarország ólomtérképét, ahol cím alapján mindenki tájékozódhat majd ingatlana érintettségéről.
A vizsgálatokkal kapcsolatban további információ az [[[cokyaiXIXrEyT2N0b2xvbUBubmsuZ292Lmh1]]]; [[[dlROzZ6YzYig0b2xvbUBva2kuYW50c3ouaHU=]]], illetve a [[[vaLLWzemWo3YYcZmVsdGFyb0BubmsuZ292Lmh1]]] e-mail elérhetőségen kérhető, valamint a https://efop180.antsz.hu honlapon található.
A vizsgálatokkal kapcsolatosan a Nemzeti Népegészségügyi Központ facebook oldalán található videóból is tájékozódhatnak az érdeklődők.
https://www.facebook.com/nemzetinepegeszsegugyikozpont/videos/253820718658269

(Népegészségügyi Főosztály)